Alla elever som har en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska ska erbjudas modersmålsundervisning i detta språk om:
Med grundläggande kunskaper i språket menas:
Modersmålsundervisningen bedrivs uteslutande på modersmålet.
Skollagen kräver att eleven ska ha grundläggande kunskaper i modersmålet för att ha rätt att läsa ämnet modersmål i grundskolan. Modersmålslärare är därför skyldiga att göra en bedömning av elevens grundläggande kunskaper. Bedömningen sker vid ett tillfälle innan eleven skrivs in på modersmålsundervisningen.
Du som är förälder/vårdnadshavare ska ansöka om modersmålsundervisning för ditt barn. Anmälning sker via kommunens e-tjänst. För att få undervisning krävs att minst 5 elever har behov av samma modersmål och att lärare finns att tillgå.
Minoritetsspråken samiska, meänkieli (tornedalsfinska), romani chib, yiddisch och finska har en särställning. Modersmålsundervisning på något av dessa språk ges även om det är färre än 5 elever och om det finns lärare att tillgå.
Ansökan sker via kommunens e-tjänst senast den 2 maj. Detta gäller enbart nya elever som inte har deltagit i undervisningen tidigare. Övriga elever förs över automatiskt till påföljande läsår om inte avanmälan görs. När ditt barn är anmält till modersmål är undervisningen obligatorisk. Om ditt barn inte längre ska ha modersmålsundervisning ska du anmäla det via kommunens e-tjänst.
Ansökningar efter den 2 maj hanteras enligt följande:
Om det finns plats i befintliga grupper kommer ditt barn att få en plats, om inte görs ny ansökan inför nästa läsårsstart.
Eleven måste visa att den har grundläggande kunskaper på modersmålet innan undervisningen startar. Efter bedömning som görs av modersmålsläraren beslutas om eleven uppfyller kraven för att få modersmålsundervisning.
Man blir beviljad modersmål om det finns:
Modersmålslärare kontaktar vårdnadshavare för tid och plats för undervisningen.
Modersmålsundervisning kan anordnas på den skola eleven tillhör eller på en skola i närheten. Undervisningen sker i anslutning till skoldagen.
Barn i årskurs 4-9 kan behöva förflytta sig till en närliggande skola.
Elever i skolår 6-9 får betyg i modersmål enligt skalan A till E. Alla elever skolår 1-9 får omdöme i InfoMentor.
För att avsluta modersmålsundervisningen ska du som vårdnadshavare göra en avanmälan via kommunens e-tjänst.
Förskolan och förskoleklassen ska medverka till att barn med ett annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla båda det svenska språket och sitt modersmål.
I läroplanen för förskolan framgår att verksamheten ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling. Vidare ska medvetenhet om det egna kulturarvet och delaktighet i andras kultur bidra till att barnen utvecklar sin förmåga att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar.
Det språkliga lärandet blir bäst när språket används i meningsfulla sammanhang i vardagen, till exempel i lek, musik, sagor och skapande verksamhet. Förskollärare och arbetslag ska därför erbjuda undervisning som anpassar aktiviteter, arbetssätt, miljö och material efter barnens behov, för att medverka till barns utveckling av sitt modersmål.
Om du har frågor angående modersmålsstöd i förskolan, ta kontakt med förskollärare eller rektor på ditt barns förskola för mer information.
Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge
Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge
Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00
FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER