Tyck till om Kävlinge kommun

Dela

Tipsa en kompis
Dela på Twitter Dela på Facebook
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Matapp som inspirerar och hjälper brukare till ett sundare liv

Kävlinge kommun satsar på en matlagningsapp inom handikappomsorgen med syftet att inspirera och lära brukare att laga mat.

Sedan 2012 har handikappomsorgen haft ett fokus på hälsa, kost och motion med olika projekt och aktiviteter. Målet är att brukarna ska bli medvetna om sambandet mellan kost, motion och god hälsa. Ett annat mål är att personalen inom handikappomsorgen ska kunna stödja brukarna i ett sundare liv.

- När appen Matglad kom till vår kännedom såg vi att det var ett jättebra verktyg för både personal och brukare. Med hjälp av appen blir det lättare att laga hälsosamma måltider, säger Christina Forsberg, verksamhetschef inom handikappomsorgen.

Den digitala kokboken Matglad är enkel och pedagogisk upplagd som gör det lätt för brukarna att förstå instruktionerna och ökar deras självständighet i matlagning. Appen ska hjälpa personalen att inspirera och lära brukarna att själva kunna laga mat. Det är ett bra verktyg för matsedelsplanering, inköpslistor och nyttiga recept. Det är framförallt måltidsombuden, men även enhetschefer och annan personal inom handikappomsorgen, som har gått en endagsutbildning i appen.

- Våra förhoppningar är att detta ska få stor genomslagskraft och att brukarna själv börjar använda appen och kan laga sin egen mat med hjälp av appen Matglad. Att detta ska ge kunskap om hälsa, bra livsmedelsval, tillagning och livsmedelshygien, säger måltidsutvecklaren Marie Svensson.

Appen är laddas ned kostandsfri. Kommunen kommer att köpa in en läsplatta till varje enhet för att personalen och brukarna ska ha tillgång till appen. Läsplattan används även inom andra områden på enheterna. 

- Personalen är väldigt nöjda med utbildningen och såg många möjligheter med den digitala kokboken. Den känns modern och kul att jobba med, säger Marie Svensson.

Foto: Hushållningssällskapet Väst.

Matglad
Hushållningssällskapet Väst står bakom projektet Matglad där appen ingår. Matglad riktar sig i första hand till personer med lindriga till måttliga intellektuella funktionshinder. Intresset har även varit stort hos andra målgrupper, till exempel personer som inte har någon vana vid matlagning och vill ha enkla och tydliga recept att gå efter.

Syftet med Matglad är att ge självförtroende och stöd som leder till en mer självständig vardag, antingen helt på egen hand eller med stöd av personal.

Matglad vann SVEA-priset på Kvalitetsmässan 2015. SveaPriset är utmärkelse för den bästa innovationsidén inom eHälsa.


Uppdaterad 2016-02-11

Besöksadress: Kullagatan 2 i Kävlinge
Postadress: Kävlinge kommun, 244 80 Kävlinge

046-73 90 00