Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Frivillig resursgrupp, FRG

Tänk dig att det händer något allvarligt i kommunen: en stor olycka, en storbrand bryter ut, stora ytor blir översvämmade, eller förorenat dricksvattnen i vattenledningarna. Vid sådana situationer finns det alltid människor som vill hjälpa till. Är du en av dem? Då är Kävlinge kommuns Frivilliga resursgrupp rätt plats för dig!

I tider av miljöförändringar och ett hårdare omvärldsklimat är den enskilde medborgarens insats för samhället viktigare än någonsin. Ett sätt att hjälpa till är att bli FRG-medlem i Kävlinge kommun. FRG organiseras av det lokala civilförsvarsförbundet i Kävlinge och finns till hands när kommunens ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen.

FRG är ett avtalsbaserat koncept för att samla frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå. FRG regleras inte i någon lag eller förordning och varje kommun avgör själv om den vill inrätta en FRG. Kävlinge kommun har valt att bygga upp en FRG-organisation för att kunna möta upp och täcka de resursbehov som en kris kan medföra för en kommun.

En FRG-grupp kan exempelvis hjälpa till med evakueringar, information, administration och andra praktiska uppgifter vid en händelse, och kallas in av kommunen vid behov. Genom kommunen kan FRG även användas som en förstärkningsresurs för landsting och centrala myndigheter, ifall detta skulle behövas. Du behöver inte ha några förkunskaper för att gå med i kommunens FRG – vi utbildar dig efterhand. Så, vad väntar du på? Bli medlem och gör en viktig och rolig samhällsinsats nu!

Allmän information

Genom att bli medlem i Kävlinge Civilförsvarsförbund får du ta del av utbildningar, aktiviteter och annat intressant som anordnas för att bli FRG-medlem.

Medlemskap i Kävlinge kommuns Civilförsvarsförbund kostar endast 150 kr/år för enskild medlem, eller 250 kr/år för en hel familj.

Kävlinge Civilförsvarsförbund håller sina möten på församlingshemmet i Löddeköpinge (Pålsavägen 2), samt vid behov på kommunhuset i Kävlinge (Kullagatan 2). Det anordnas ungefär åtta medlemsmöten och medlemsaktiviteter om året, men du behöver absolut inte gå på alla möten om du inte hinner. Inbjudan skickas ut i god tid innan.

Vem kan vara med i FRG/Civilförsvarsförbundet?

 • Du är mellan 16-85 år
 • Du har en passion för att hjälpa till i samhället och få saker att fungera
 • Du bor med fördel i Kävlinge kommun, eller i närheten
 • Du bör vara bra på att ta initiativ, ha improvisationsförmåga och vara flexibel
 • Du bör inte tycka det är jobbigt att ta och få kontakt med människor i kris
 • Du bör vara stresstålig

Vad får jag ut av att vara medlem i Civilförsvarsförbundet/kommunens FRG?

 • En viktig roll vid kris och händelse som du kan vara stolt över
 • En gratis och obligatorisk FRG-utbildning som innefattar bland annat krishantering, kriskommunikation, kommunkunskap, brandskydd, första hjälpen, hjärt-lungräddning med mera (utbildningen är på 36 timmar)
 • Kunskap om kommunens arbete med beredskap
 • En röst i Civilförsvarsförbundet (kräver medlemskap i Civilförsvarsförbundet)
 • Inbjudningar till medlemsmöten och lokala aktiviteter (kräver medlemskap i Civilförsvarsförbundet)
 • Möjlighet till vidareutbildning inom bland annat Hjärt och lungräddning (HLR), krisstöd, kriskommunikation, instruktörsuppdrag och ledarskap (kräver medlemskap i Civilförsvarsförbundet)
 • Nya bekanta från alla hörn i samhället som brinner för samma sak som du

Vill du bli medlem?

Välkommen till uppstart av ny FRG-grupp den 19 mars!

Kontakta Civilförsvarsförbundet Kävlinges ordförande
Ann Örenholm-Persson
Telefon: 070-8936248
E-post: ann@nilab.se

Du kan också bli medlem direkt på civilförsvarsförbundets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information


Uppdaterad 2020-02-26

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga