Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Grannsamverkan

Med hösten och vintern följer tyvärr årligen en våg av inbrott. De flesta inbrott sker under dagtid på vardagar, då många befinner sig på arbetet. Utifrån Brottsförebyggande rådets tips har kommunen sammanställt fram en checklista kring hur man förhindrar och förebygger bostadsinbrott.

Grannar mot brott. Foto: Joanna Bladh

Att ha låst även när man är hemma, styra lampor och radio med timer när man är bortrest och be de närmsta grannarna att skotta snö, tömma brevlådan och lägga sopor i sopkärlet då huset står tomt är några enkla medel som gör det svårare för tjuven.

Kävlinge kommun uppmuntrar grannsamverkan

Grannsamverkan är ett effektivt sätt för att tillsammans förhindra inbrott i sitt närområde. Kommunen har idag ungefär 50 aktiva grannsamverkansföreningar, och detta syns i statistiken; både andelen inbrott har minskat, liksom att den upplevda tryggheten har ökat. Kommunen uppmuntrar därför till att engagera sig i en grannsamverkansförening, och vi stöttar också de nationella samordningsorganisationerna Grannar mot brottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Samverkan mot brottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är grannsamverkan?

Grannsamverkan handlar främst om att grannar samverkar i nätverk för att motverka brott i bostadsområdet. Genom nätverket kan de boende hjälpas åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområdet. Arbetet sker i samverkan med polisen som bistår med kunskap och information. Traditionellt bygger grannsamverkan på en dialog och samarbete mellan de boende och polisen, men idag syns en utveckling där fler parter som exempelvis kommunen eller fastighetsägare tar ett aktivt ansvar för att stödja grannsamverkan, vilket är fallet i Kävlinge kommun.

Grannsamverkan har enligt forskningen visat sig kunna minska brottsligheten med i genomsnitt 16 till 26 procent i aktiva områden, och det har också visat sig att inbrottstjuvar helst undviker områden med grannsamverkan. I kombination med MärkDNA, kan grannsamverkansengagemang dessutom minska inbrotten med så mycket som 40 procent.

Hur många måste man vara?

Det räcker att två hushåll går ihop för att detta ska räknas som en grannsamverkansförening.

Vad kostar det?

Grannsamverkan är helt gratis, och material och utbildningar betalas av kommunen.

Hur startar jag en grannsamverkansförening? 

Starta en grannsamverkan genom att kontakta Kenneth Johansson, Länsförsäkringar på telefon 040- 633 80 43 eller kenneth.johansson@lansforsakringar.se. Det går även bra att skicka e-post till sakerhet@kavlinge.se så hänvisar de dig rätt.

Läs mer om brottsförebyggande tips i vardagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Uppdaterad 2019-05-07

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga