Sommarpraktik och vikariat

Oavsett om du vill tjäna lite extrapengar eller skaffa dig arbetslivserfarenhet, så har vi möjligheterna i Kävlinge kommun. Beroende på din ålder och bakgrund, finns olika vägar in till Sveriges viktigaste jobb.

För information om timlön 2021 för sommarpraktikanter 16-18 år, se information under "Sommarpraktik för dig mellan 16-18 år".

Sommarpraktik för dig mellan 16-18 år

Hos oss har du möjlighet att testa Sveriges viktigaste Jobb - att arbeta inom Kävlinge kommun.

Arbetslivserfarenhet

Tanken med sommarpraktik är att du ska få en inblick i arbetslivet, tjäna dina egna pengar, få arbetslivserfarenhet och förhoppningsvis goda referenser. Det är också en möjlighet att lära känna Kävlinge kommun som arbetsgivare.

Sommarpraktiken

Som sommarpraktikant blir du timanställd av oss och du får en handledare under tiden du arbetar. Längden varierar mellan tre till fyra veckor beroende på vilken arbetsplats du är på och har en arbetstid på 6-8 timmar/dag.

Vem får söka sommarpraktik?

Du som är 16-18 år och folkbokförd i Kävlinge kommun kan söka sommarpraktik. Du ska ha fyllt 16 år men inte 19 år då sommarens första praktikperiod börjar.

De som går utbildningarna vård och omsorgsprogrammet, barn och fritidsprogrammet och restaurang och livsmedelsprogrammet kan få sommarpraktik två år på rad om de söker praktikplats inom det område deras utbildning är.

Urval

Alla platser slumpas ut och i vårt urval eftersträvar vi en spridd åldersfördelning och tar även viss hänsyn till personliga önskemål.
Eftersom vi vill ge så många ungdomar som möjligt chansen till sommarpraktik, så kan varje sökande bara få ett erbjudande.
Ingen har förtur året efter om de inte fick plats förgående år. Alla intresseanmälningar behandlas lika.

Asylsökande

Om du är asylsökande måste du visa upp ett LMA-kort där det står att du har AT-UND vid praktikstart. LMA-kortet får du av Migrationsverket.länk till annan webbplats

Ungdomar med särskilda behov

Tio procent av våra praktikplatser är avsedda för ungdomar med särskilda behov. Det kan till exempel handla om svårigheter med språket eller en viss funktionsnedsättning (fysisk eller psykisk). Om du har ett särskilt behov skriver du in det i din ansökan.

Minderåriga i vården - detta gäller

För att kunna praktisera inom vården måste du ha fyllt 18 år. Anledningen till detta är coronaviruset som har riskklass 3.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter får minderåriga inte arbeta i miljöer där denna riskklass förekommer. Ungdomar yngre än 18 år ska därför inte utföra arbetsuppgifter inom vård och omsorg där det finns patienter eller brukare med konstaterad eller misstänkt covid-19.

Vilka jobb finns?

Du kan söka sommarpraktikplats inom bland annat gata/park (parkskötsel), restaurang, hemvård, arbete med personer som har en funktionsnedsättning, förskola, fritidshem och kulturskolan.

När är praktiken?

Längden varierar mellan 3-4 veckor beroende på vilken arbetsplats du är på och har en arbetstid på 6-8 timmar/dag beroende på arbetsplats. Du måste kunna arbeta hela perioden du erbjuds och får avtalsenlig lön efter din ålder.

Ansökningsperiod och ansökan

  • Ansökan till sommarpraktik sker i regel under februari månad.

Timlön för sommarpraktikanter 2021

16 år: 100 kr/timme
17 år: 107 kr/timme
18 år: 116 kr/timme

Sommarpraktik inom gata/park sköts av externa bolag. De har egen lönesättning som skiljer sig från timlön ovan.

Ansök

Ansökan för 2021 är stängd sedan 21 mars. Välkommen åter nästa år!

Sommarvikariat i kommunens verksamheter

Det är viktigt att kommunen fortsätter leverera hög service även under sommarmånaderna. Sommarjobb innebär att du som är äldre än 18 år går in under sommarperioden och täcker upp så att vår personal kan ledig inom exempelvis äldrevård eller barnomsorg. Det kan också röra sig om andra korttidsanställningar som blir aktuella under sommaren.

Håll utkik efter våra sommarjobbsannonser på bland annat Facebook och LinkedIn.

Anmälan sommarjobb

Anmälan till sommarjobb görs i Vikariebanken.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?