Kävlinge kommun har visionen ”måltiden i centrum – tillsammans gör vi måltiden till en god stund”. Den goda måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse och bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och fina utbildningsresultat.
Kävlinge kommun vill ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Med det menar vi att maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsservice arbetar på olika sätt för hållbara måltider.
Kött och fisk väljs med omsorg
Köttet och fisken som inhandlas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. Vi har bara svenskt kött och kyckling upphandlat.
Ekologiskt och svenskt
Måltidsservice planerar måltiderna så klimatsmart som möjligt. Till vår hjälp använder vi folkhälsguidens modell. När det gäller inköp av ekologiska och/eller svenska varor planerar vi menyn ur ett helhetsperspektiv. Våra inköp av ekologiska varor är omkring 40 procent och 2/3 av maten vi serverar har sitt ursprung i Sverige. All mjölk som serveras är svensk.
Mer grönt och mindre kött
Vi vill inte sluta servera kött men att dra ner på köttet minskar matens klimatpåverkan rejält. Därför används alltmer grönsaker, baljväxter och bönor i matlagningen. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa menyer.
Råvaror efter säsong och förnuft
Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Kävlinge kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.
Räddar så mycket mat som möjligt
Vi tycker det är viktigt att maten hamnar där den gör nytta – i magen. Inköpen planeras noga så att de råvaror som köps in också används. Att slänga mat som egentligen skulle kunnat ätas har stor onödig klimatpåverkan. Därför jobbar vi aktivt med att rädda maten. Får vi exempelvis rårivna morötter över så kan man finna dem i morgondagens soppa och får vi rotmos över så kan det bli ett saftigt och gott bröd! Gästerna i restaurangerna hjälper naturligtvis till genom att ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp.
Mat lagad från grunden
Kävlinge kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi har ambitionen att laga allt mer mat från grunden. Detta görs i den utsträckning det är möjligt och när det ger ett mervärde, vilket i dagsläget betyder att vi lagar drygt 80 procent från grunden.
För att så många matgäster som möjligt ska finna något som tilltalar just dem serveras varje dag tre olika maträtter, brödbuffé och salladsbuffé samt mjölk eller vatten.