- Start
- Barn och utbildning
- Elev i kommunen
- PRAO - praktisk arbetslivsorientering
PRAO - praktisk arbetslivsorientering
Syftet med prao är att ge eleverna möjlighet att prova på arbetslivet, möta andra vuxna och få en inblick i hur "livet efter skolan" kan se ut.
Förhoppningen är att praon även kan väcka tankar kring vad man själv vill göra i framtiden, vilka intressen man har samt vilka egenskaper som krävs inom olika yrken.
Under de senaste åren har skolans möjligheter att ordna praoplatser minskat. För att kunna behålla prao som en del av utbildningen är vi därför beroende av elevernas och vårdnadshavarnas stöd. När eleverna själva söker sin praoplats får de också en första träning i att söka jobb. Många arbetsgivare föredrar att träffa och prata med den blivande praoeleven innan de bekräftar att de kan ta emot hen. På så vis kan arbetsgivaren introducera arbetsplatsen och förklara vilka arbetsuppgifter som kan erbjudas. Om man inte lyckas hitta en praoplats på egen hand, bör man snarast kontakta sin studie- och yrkesvägledare för hjälp.
I Kävlinge kommun har eleverna prao i årskurs 8 under två veckor på vårterminen. Eleverna får arbeta högst 8 timmar per dag, under dagtid på vardagar.
Kävlinge kommun använder sig av den digitala plattformen samverka.nu där eleverna registrerar sina praktikplatser. Inloggning till samverka får eleven av respektive skola.
Praoeleverna omfattas av Kävlinge kommuns olycksfallsförsäkring, och arbetsplatsen där eleven genomför sin prao omfattas av arbetsplatsens ansvarsförsäkring.
För information om vad eleverna får och inte får göra under sin prao, hänvisas till Arbetsmiljöverkets broschyr "Så får barn och ungdomar arbeta".