Hemundervisning i förskolan

Här kan du läsa mer om undervisning och lärande hemma för barn i förskolan.

För att bidra till att minska risken för smittspridning av coronaviruset (covid -19) är det många barn som inte är i förskolan.

För barn som av olika anledningar är hemma vill Kävlinge kommun fortsätta att erbjuda undervisning för att stimulera barns utveckling och lärande. Därför har vi satt ihop ett material med aktiviteter som passar att göra i hemmiljö.

Ugglo

Förskolorna delar ut koder för att ge er tillgång till det e-bibliotek som vi använder oss av. Här finns både skönlitteratur och faktaböcker. Böckerna är inlästa på ett 50-tal olika språk.

Logga in på valfri plattform, appen eller via webbläsare via (open.ugglo.se) Genom att välja “inloggning med klassrumskod”, anger koden som förskolorna lämnar ut och väljer sedan inloggning som gäst.

  • Läsa tillsammans, ta det lugnt, pausa och låt ditt barn peka och fråga.
  • Vidga samtalet genom att ställa öppna frågor utan rätt eller fel. Ställ gärna frågor om hur barnen tänker och vad de lär sig.
  • Uppmuntra barnen att reflektera fritt. Beröm barnens gissningar och egna frågor.
  • Agera modell för barnen i början, till exempel genom att visa hur frågor kan formuleras eller förutspå vad som skulle kunna hända längre fram i boken.
  • Var det något speciellt du gillade i boken? Var det något speciellt du inte gillade?
  • Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt?

Uteaktiviteter

Uppmuntra till uteaktiviter både förmiddag och eftermiddag oavsett väder alla dagar. I utemiljöer är det lämpligt att träna upp sin grovmotorik.

Tips finns på Utebarn.se webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Friluftsfrämjandets webbplats hittar ni #Skogsmulle30 day challenge med en ny daglig utmaning från Skogsmulle att göra med barnen.

Aktivitetskort

GÖR SÅ HÄR:
Skapa kort med aktiviteter som: spring runt ett träd, hitta tre gula blommor, lägg dig i gräset och titta på molnen, gå baklänges 10 steg… Skriv ut aktivitetskorten i förväg. Klipp ut korten. Laminera gärna varje kort om du vill kunna använda korten flera gånger eller om du vill kunna köra leken i alla väder.

Sprid ut alla kort på marken eller håll dem som en solfjäder i handen. Dra ett kort och sedan får ditt barn göra samma sak. Vissa gånger behövs en kompis eller ett syskon för att kunna utföra uppdraget, andra gånger görs de själva.
VARIANT:
En variant av denna utelek är att sätta ett metallgem i varje aktivitetskort. Leta sedan upp varsin pinne och sätt dit ett snöre. Bind fast magneten i andra änden på snöret. Fiska aktivitetskorten och gör uppdragen.

Skriv brev till nära och kära

Skriv ett brev till någon som sitter hemma. Kanske går det inte att träffa mor- och farföräldrar eller andra släktingar som kan bli glad över ett brev.

Passa på att skriva ett brev, kort, sms eller kanske mejl till de som ni inte kan träffa. För barn som inte själva skriver ännu kan de få diktera och få hjälp av någon annan som skriver åt dem. Då får de träna sig på hur man formulerar sig i skrift, även om de själva inte behärskar bokstäverna ännu. Om man skickar sms eller mail kan det vara uppskattat att få hjälp med skriften men sen själva få lägga till emojis som barnet vill skicka med. I de allra flesta mobiler/plattor finns en inbyggd talsyntes så kan ni läsa upp texten och barnet får höra vad det skrivit. Det kan vara kul att låta talsyntesen läsa upp emojisarna också! Googla hur man slå på talsyntes på mobil, platta eller dator om du inte redan vet hur man gör. En del har också inbyggd diktering så att barnet kan prata in och så
omvandlas det till text. Det är inte alltid det fungerar felfritt så barnet kan behöva stöd.

Lekar

Pussel

Prata om pusslet. Beskriv bildens innehåll och peka på olika detaljer. Ta sedan isär pusslet och bygg ihop det tillsammans med barnet. Be barnet försöka känna igen detaljer som ni pratat om tidigare eller se vilka bitar som är kanter eller hörn.

Spela brädspel

Spela spel tillsammans, så som Memory, Lotto, Fia, Luffarschack, enkla kort och tärningsspel. Prata om spelets regler, om turtagning. Benämn vad du gör, ”Nu DELAR jag UT korten”, ”Nu går jag 4 steg 1,2,3,4”.
Prata med grannarna, vänner och bekanta för att låna av varandra för att variera utbudet.

Kurragömma

Ditt barn får gömma sig samtidigt som Du många gånger benämner var barnet befinner sig. Till exempel: ”Du är UNDER bordet, I garderoben, BAKOM dörren”. Förstärk talet med tecknet för prepositionen.
information som tecken finns på Svenskt teckenspråks webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lera

Hjälp ditt barn att forma leran. Gör till exempel bollar eller ormar i olika storlekar och jämför med varandra. Prata om det ni gör. Använd begrepp som är beskrivande ”större”, ”längre”, ”tjockare” och så vidare. Prata om vilken som är ”störst”, ”minst”, ”tjockast” och så vidare. Om leran finns i olika färger: prata om färgerna.
Recept på hemmagjord Trolldeg och Play Doh hittar ni längre ner.

Play doh
Du behöver:
5 dl vetemjöl
3 dl salt
2 msk citronsyra
2 msk matolja
4-5 dl kokhett vatten
Karamellfärg

Gör så här:
Häll alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner matolja och kokhett
vatten och blanda tills degen känns smidig och lossnar från kanterna.
Känns den torr så tar du lite mer vatten.
Stjälp upp degen på ett fat eller bakbord och låt svalna.
Dela degen i så många olika nyanser du vill ha och färga sedan med ett par droppar karamellfärg. Knåda tills degen fått en jämn fin färg.
Förvara leran i plastpåse i kylen så håller den sig smidig i ett par veckor.

Trolldeg
Du behöver:
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 dl vatten
2 msk matolja
Eventuellt karamellfärg och hobbyfärg

Gör så här:
Häll alla ingredienser i en bunke och blanda tills degen blir smidig. Häll på mer vatten om den känns torrt eller mer mjöl om den känns för blöt.
Om man vill kan man färga degen med några droppar karamellfärg.
Forma figurer och låt stelna. Vill man att de ska bli riktigt hårda kan man
torka dem i mitten av ugnen på 100 grader. Tiden varierar mellan två och fyra timmar beroende på hur tjocka figurerna är.Låt figurerna svalna och måla med hobbyfärg.

Kävlinge bibliotek

  • Du använder appen Biblio för att söka efter, låna och läsa en e-bok eller e-ljudbok.
  • Om du har ett bibliotekskort hos biblioteken i Kävlinge kan du låna film hos Cineasterna. Cineasterna är en strömmande filmtjänst. Allt du behöver för att låna film är en dator, surfplatta eller telefon med
    internetuppkoppling och ett bibliotekskort.

UR.se

Tripp Trapp Träd

Tripp Trapp Träd hittar du på UR.se eller där appar finns.
I trädet på torget bor ekollonen Tripp och Trapp. Varje morgon ramlar Tripp och Trapp ner från Träd och måste försöka ta sig upp igen. Deras resa blir ett äventyr där de ställs inför utmaningar och får träffa oväntade invånare som bor i Träd.

Uppfinnar-Johanna

Uppfinnar-Johanna hittar du på UR.se.
Uppfinnar-Johanna är åtta år och uppfinnare. Hennes stora intresse är att bygga och meka med teknik - där andra ser problem ser Johanna lösningar. Till sin hjälp har hon sina småbrorsor Sten och Stanley. De ser upp till sin uppfinningsrika och modiga storasyster och följer gärna med på alla hennes upptåg. Johannas motto "funkar det inte på det ena sättet så funkar det på det
andra", är till stor nytta eftersom det aldrig går riktigt som planerat.

Tiggy Testar

På UR.se hittar ni Tiggy Testar.
Tiggy är nyfiken på hur saker fungerar. Varför flyter isbitar? Hur bildas en regnbåge? Och varför bubblar läsken? Tillsammans med Beppe utför hon häpnadsväckande experiment.
Tiggy testar olika fenomen och upptäcker att hon blir trött i näsan.Titta och gör sen försöken hemma. Laborationer och experiment är en typ av instruerande texter, vilket barn behöver kunna i skola, till exempel på hem- och
konsumentkunskapen och slöjden. Instruerande texter brukar ha strukturen att först skriva vad man behöver, till exempel ingredienser, och sedan stegvisa instruktioner för hur man ska göra. Instruktionerna brukar börja med ett verb i
imperativ, det vill säga ett ord som berättar vad du ska göra.

Miniräknarna

På UR.se hittar ni Miniräknarna.
Mitt bland gräs och blommor lever miniräknarna - tre väldigt små parkarbetare med ansvar för att räkna och sortera allt det som folk tappar ner i Matteparkens gräsmatta. Det är inte alltid enkelt, särskilt inte när Skön, Terierson och Asp måste bestämma hur saker ska sorteras. Men då kan det vara bra att ha Miniräknarboken till hands, för där står allt man behöver veta om geometriska former, storlekar, likheter och olikheter, mönster och antal.

Sveriges radio

Barnradion

Lyssna på barnprogram, spela spel, lyssna på musik, pyssla, läs nyheter
Här finns även så ljudpaket att lyssna på cirka 30–40 minuter med olika teman för barn 3-8 år.

Information om Barnradion på Sveriges radios webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Radioapan

Radioapan finns både som app och online-tjänst.
Radioapans kojträd är ett program för barn från Sveriges Radio. Radioapan är Barnradions blåa maskot och en riktigt apig kompis. Han bor i en trädkoja i Sagoskogen och älskar radio och ljud.

Information om Radioapan finns på Sveriges radios webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Home-schooling activities with pre-school children in other languages

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?