Handlingsplan för Kävlinge kommuns förskolor gällande strategi för kemikaliesmart förskola.
Förskolor är en av de geografiska platser där våra barn vistas mest under sina tidigare år och därför vill vi i förskolan vara med att ta ansvar för barnens möjlighet att må bra och att inte riskera att barnen blir sjuka i framtiden.
Målet är att öka kunskapen kring kemikaliers påverkan, samt minska andelen miljöfarliga ämnen i barnens lärmiljö.
Genom denna handlingsplan säkerställer vi en strategi i tre etapper för att bli kemikaliesmarta förskolor. Vi utgår från Lpfö18, Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket samt Naturskyddsföreningens riktlinjer, handlingsplaner och rapporter i val av förfarande. Det är viktigt att förtydliga att förskolan är en del av barns miljö och vardag medan hem och övriga samhället självfallet behöver samverka för att säkerställa att förskolans insatser ska ge effekt.
Det är välkänt att miljögifter sprids från vardagsprodukter såsom leksaker, soffor, golv och kläder, till omgivande luft, fastnar i damm vilket inandas. Framför allt är småbarn i riskzonen då de rör sig nära golvet och ofta suger på leksaker och på sina händer. Barn är ofta extra utsatta för farliga kemikalier eftersom de får i sig högre halter i förhållande till sin kroppsvikt, än vad en vuxen får i sig. Barnen genomgår känsliga och viktiga utvecklingsstadier, vilka kan påverkas av kemikalierna. (Naturskyddsföreningen - Rapport Operation giftfri förskola)
Dagens barn och ungdomar är morgondagens konsumenter och de påverkar redan idag föräldrarnas konsumtionsmönster. De kommer också att vara morgondagens makthavare i form av produktutvecklare och inköpschefer. Vi anser därför att det är viktigt att handlingsplanen för en giftfri vardag för åren 2015–2020 bidrar till att på förskolor och skolor öka pedagogers och elevers kunskap om hållbar konsumtion. (Kemikalieinspektionen)
"Utbildningen ska ge varje barn möjligheter att utforska, ställa frågor och samtala om företeelser och samband i omvärlden och på så sätt utmana och stimulera deras intresse för hälsa och välbefinnande samt för hållbar utveckling." (Lpfö18)
Vi har en utvecklingsgrupp som består av respektive förskolas miljöombud samt en ansvarig rektor. Kommunens miljöstrateg konsulteras utifrån behov.
Miljöombuden tillsammans med rektor på respektive enhet får i uppdrag att initiera och följa upp arbetet en gång per läsår.
Förskolorna i Kävlinge kommun har för avsikt att under en treårsperiod från och med 2019 göra följande förändringar i barnens miljö.
Under första året så behöver vi sortera ut sådant som bedöms direkt olämpligt i verksamheterna för att få bort sådant som är eller kan ha skadlig inverkan på barns hälsa. Utrensningen kommer att ske systematiskt och med fokus på barnens lekmaterial. Vi använder oss här av Lpfö 18 samt Håll Sverige Rents uppdragskort.
"Konsumtionens miljöpåverkan måste minska om vi ska nå Sveriges miljömål. Resurserna måste utnyttjas effektivare och varor ska vara fria från farliga ämnen. Naturvårdsverket arbetar för att driva på utvecklingen mot en mer hållbar konsumtion och produktion." (Naturvårdsverket)
Under tredje året kommer vi att fokusera på att följa upp tidigare insatser för att säkerställa att åtgärderna utförts i den utsträckning vi avsett.
Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge
Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge
Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00
FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER