Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Skapande förskola

Skapande workshop med mosaik

Skapande workshop med mosaik.

Genom bidraget Skapande förskola fördelar Kulturrådet varje år medel till förskolor för att konst och kultur integreras i förskolan på lång sikt.

Skapande förskola bidrar också till att barn i större utsträckning får ta del av och delta i professionell kulturverksamhet och får större möjligheter till eget skapande.

För läsåret 2019-2020 har Kävlinge kommun fått medel för att jobba med Skapande förskola i fyra förskolor, med konsttema. Detta är andra året i rad som Kävlinge kommun fått Skapande förskola-bidrag från Kulturrådet.

Konstnären Gertrud Alfredsson tittar på konstverken tillsammans med några av förskolebarnen. Foto: Maria Iwerbo Kävlinge kommun

Konstnären Gertrud Alfredsson tittar på konstverken tillsammans med några av förskolebarnen. Foto: Maria Iwerbo Kävlinge kommun

Utställning: Barn som konstnärer

Gemensamma konstverk i vår offentliga miljö är resultatet från projektet Skapande förskola. Förskolebarn i Kävlinge kommun har skapat mosaikalster som nu utgör ståtliga konstverk som styrs av tankens kraft. Under några veckor i slutet av maj 2020 kan man skåda barnens verk i Södra parken i centrala Kävlinge.

Barnen tittar på konstverken.

Att hitta sitt egna alster var en utmaning för barnen. Det är många fina kreationer, och så behövde man komma ihåg vad just jag formade mina mosaikstenar till. Efter en stunds letande hittade Iris på Emyhills förskola sitt verk som föreställer träd, blommor och himmel.

Femåringarna på fyra av Kävlinge kommuns förskolor har tillsammans skapat konstverk, under ledning av konstnären Gertrud Alfredsson, som ställs ut i det offentliga rummet. Varje barns alster är en byggkloss till tre gemensamma konstverk - tre raketer som kan ta dig dit dina tankar vill.

- Det var svårt först, men sedan kom jag på att jag kunde göra ett träd, berättar Elliot från Arvidsborgs förskola när han stolt visar sin färgglada pusselbit på en av raketerna.

Raketerna symboliserar fantasins förmåga att ta dig dit du vill.

- Min raket går till Rhodos där det är varmt och jag kan bada, säger Elliot.

Annars är rymden ett populärt raketresemål bland barnen för att se vad som finns där.

Projektet har inspirerats av konstverket Tankens kraft av Bie Norling. Barnen har gjort studiebesök på stadsmuseet och skulpturparken i Landskrona, och sedan haft egna kreativa workshops.

Uppdaterad 2020-06-25

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga