Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Inför skolval 2021

Välkommen till Dösjebroskolans förskoleklass!

Dösjebroskolan har idag 181 elever från förskoleklass upp till åk 6. I förskoleklassen arbetar två pedagoger, en förskollärare och en fritidspedagog.

Totalt på skolan arbetar 14 lärare, alla med lärarlegitimation. Utöver det består personalgruppen av fritidspedagoger, fritidspedagoger och elevassistenter. Skolan har en heltidsanställd specialpedagog som ingår i skolans elevhälsoteam tillsammans med en skolsköterska, en skolkurator och en skolpsykolog. Elevhälsoteamet leds av rektor.

Verksamheten i förskoleklassen styrs av Läroplanen, Lgr11, och i denna finns ett särskilt avsnitt för förskoleklassen. Skoldagen varvas med undervisning och friare aktiviteter, och i dagsläget går eleverna i förskoleklass mellan 8.15-13.45 varje dag. Därefter tar fritids vid, för de elever som är i behov av omsorg. Det är samma pedagoger som arbetar på fritidshemmet, med hjälp av några kollegor till. Fritids är öppet mellan 6.15-17.30 varje vardag.

Elever på skolgården

Vi börjar gärna dagen med en gemensam samling utomhus i det friska vädret, där vi sjunger vår gemensamma sång. Därefter tar olika gruppaktiviteter vid, klassen delas ofta i halvklasser när vi har undervisning i språklek, matematik och omvärldskunskap i form av NO eller SO. Vi väver ofta samman aktiviteter under veckan i ett övergripande bokstavstema, utifrån forskningsbaserad undervisning.

Hos oss får eleverna i förskoleklass undervisning i rörelselekar och musiklekar av behöriga pedagoger och i våra avsedda lokaler såsom idrottshall och musiksal. Även denna undervisning sker gärna i halvklass.

Elever i idrottshallen
Elever i musiksalen

Skollunchen, såväl som frukost och mellanmål för fritidshemmet, serveras i vår mysiga skolrestaurang. När förskoleklassen äter, är det en annan klass som äter samtidigt. Tillsammans med klassen äter en eller två pedagoger lunch. Eleverna har bestämda platser i restaurangen och tar upp maten själv vid ett serveringsled. Till elever med matallergi eller annat behov av specialkost serveras specialkost i enlighet med Kävlinge kommuns riktlinjer.

En elev i matsalen som tar mat

Den första tiden i förskoleklass läggs på att forma en gemenskap i gruppen i form av samarbetslekar, namnlekar och även dessa aktiviteter vävs samman med övrig undervisning. Flera av våra elever i förskoleklass kommer från Dösjebro förskola och har därför en förkännedom om lokaler, pedagoger och miljön runt skolan. Varje år tar vi dessutom in några elever som inte gått på Dösjebro förskola, och våra pedagoger är särskilt måna om att dessa ska finna en trygg plats på skolan och i gruppen.

Två barn jobbar i sin arbetsbok

Sedan några år tillbaka följer vi upp elevernas kunskaper i enlighet med Skolverkets riktlinjer i form av ett nationellt kartläggningsmaterial.

https://www.skolverket.se/undervisning/forskoleklassen/kartlaggning-i-forskoleklassenlänk till annan webbplats


Uppdaterad 2020-12-14

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga