Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Välkommen in till oss!

Vi tror att du som har hittat hit är vårdnadshavare till ett barn som snart ska börja förskoleklass. Vad mycket spännande och lärorikt ni har framför er. Vi som arbetar på Skönadalsskolan tror att både ert barn och ni har mängder av frågor.

Persona i nord

Här ser ni Helen, Benny och Åsa som just nu arbetar i förskoleklass Nord

 

På den här sidan presenterar vi vår förskoleklass för att hjälpa er med vissa frågor. Mer generellt om skolan hittar ni i den allmänna presentationen om skolan. Första anhalten är ju att ni ska göra ett skolval. Kanske har du som förälder kommit hit till den här sidan av den anledningen, att du vill veta mer för att kunna göra det här valet. För andra är Skönadalsskolan en självklarhet eftersom ni redan har barn på skolan eller alltid tänkt på det sättet. Vi hoppas detta kan hjälpa er, oavsett.

Barn på gungbräda

På Skönadalsskolan tar vi årligen emot 50-70 barn från förskolorna. Främst från Hofterup och Ålstorp men också från Dösjebrohållet och ibland några helt nyinflyttade. Beroende på hur många ansökningar vi får arrangerar vi för två eller tre klasser.

Vi har hög kompetens hos vår personal på skolan och ett gott samarbete med fritidshemmet, både under skoltid och på morgon och eftermiddagsfritids. Varje klass har en grundskollärare som har klassen från förskoleklass och följer med upp vidare till åk. 1-3. Dessutom har klassen en förskollärare som är som en brygga mellan förskoleklass och skola. Alla organiserar det inte så. Vi är jättestolta över vårt upplägg där och ser att det hjälper barnen både kunskapsmässigt och socialt att en grundskollärare finns med redan från start.

Elever som dansar

Bild från våren -19 då vi hade dansutmaning på skolan och Sydsvenskan kom på besök. Här ser ni 3C.

Vår skola är att betrakta som mellanstor med sina 440 elever. Inom skolan finns sen tre arbetslag, Nord och Syd som är riktade mot våra yngre barn (F-3) och Mellanstadiet som har team utifrån elevernas årskurser. Ditt barn kommer alltså gå i Nord eller Syd, två mindre byggnader på olika sidor om vår stora skolbyggnad. Det är väldigt tryggt för våra barn att de, i början, har det lilla sammanhanget kring sig fastän skolan är stor. Alla känner alla!

En dag hos oss kan börja med att barnet lämnas till morgonfritids och frukost eller så lämnar ni av precis till skolstart 8.10. Sen har barnet skola till ungefär 13.45 där undervisning i ämnen som matematik, svenska, SO, idrott och bild varvas med utepedagogik och lärande genom lek. De kommer äta lunch i matsalen och ha rast. Efter 13.45 är en del barn kvar på fritids och äter mellanmål ungefär 14.00. Under fritidshemstiden har fritidspedagogerna huvudansvaret för undervisning i fritidshem. All vår undervisning är läroplansstyrd och vi fokuserar både på de första stegen i läsningen som tidig matematikutveckling och att sätta rutiner, hitta sin plats i gruppen och utvecklas. Förskollärarna brukar säga att 6-årstiden är en “ljuvlig ålder”. Det finns en fantastisk glädje för livet och att lära hos våra förskoleklasselever. 

Händer som håller pinnar

Våra barn i förskoleklass får bekanta sig med vår stora skola gradvis. Först blir de bekväma i sina lokaler där det inte bara finns plats för undervisning utan också kreativt skapande och lek. Sedan kommer de också få upptäcka vårt fantastiska skolbibliotek. Vår idrottshall. Musiksalen, bildsalen och vår inspirerande utemiljö. De tar för sig av vår skola och växer under sitt första år hos oss.När det blir dags att börja årskurs ett kan de allra flesta läsa, om de inte kunde det redan innan. De har utvecklats både som grupp men också individuellt. De är fullt förberedda för att börja i årskurs 1.

Personal i Syd

Vår nuvarande personal i förskoleklass Syd

Fördelen med en lite större skola är att vi har många kompetenser på plats. Vi har fyra speciallärare och specialpedagoger, en skolsköterska, en kurator, en skolpsykolog och utöver det möjlighet att få hjälp av såväl hörselpedagog som socialpedagoger. Vi tycker att vi är resursstarka och erbjuder en fantastisk lärandemiljö för våra barn är vi jobbar med tidiga insatser och fokus på såväl kunskaper som mående och glädje för lärande. Vi har fått det viktigaste (och roligaste!) uppdraget i världen, tycker vi. Att, tillsammans med er, ta hand om nästa generation och göra det bästa vi kan för dem.

Anpassningar utifrån Corona-pandemin.

Normalt sätt brukar vi ha ett föräldramöte för att säga allt detta i november året innan eleverna börjar. Denna text ersätter det mötet. Under våren brukar vi ha ett föräldramöte till och även inskolningsträffar för eleverna. Förra våren ersatte vi detta med två filmer. En film riktad mot barnen som skickades ut till förskolorna där personalen själva filmade lokalerna och berättade för sina blivande elever hur det skulle bli när de kom. En film riktad mot vårdnadshavare där rektor tillsammans med olika personalgrupper berättade sina uppdrag, om Skönadalsskolan och lite mer detaljer om första tiden hos oss. Vi vet ännu inte hur våren ska bli men hoppas att ni kommer känna er trygga och informerade inför detta viktiga år i era barns liv.

Varmt välkomna till oss på Skönadalsskolan!

Malin och Helen (förskollärare), Åsa och Anna (nuvarande grundskollärare i förskoleklass), Benny och Carl-Johan (fritidspedagoger), Arek (fritidsledare) och Elin (rektor).


Uppdaterad 2020-12-01

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga