Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Skolbibliotek

Ett skolbibliotek i världsklass

För andra året i rad kan vi stoltsera med titeln
"Ett skolbibliotek i världsklass". Den utmärkelsen delar vi med 31 andra skolor i landet.

Bibliotek, skylt
bibliotekshyllor

Skönadalsskolans bibliotek ligger i direkt anslutning till huvudentrén i rymliga lokaler. 2017 och 2018har vi fått titeln Ett skolbibliotek i världsklass, år 2007 fick vi utmärkelsen Årets skolbibliotek. Skolbibliotekarieteamet i Kävlinge kommun fick priset som Årets skolbibliotek 2017.
Våren 2013 satsade vi på en rejäl ansiktslyftning med helt nya hyllor och en ommöblering. Resultatet blev ett ljusare, fräschare och mer välkomnande bibliotek. Här finns gott om sittplatser för skolarbeten men även mysiga soffor och en sagohörna att krypa in i för att läsa och berätta. Det är lätt att samla en eller flera klasser utan större ommöblering.
Ofta finns elevarbeten utställda. Böcker exponeras överallt. Tävlingar med bokpriser förekommer regelbundet. Under många år har vi arbetat med Kura Gryning och läsutmaningar m.m. Väggarna pryds av konstverk tillverkade av elever. Allt detta ger positiva effekter på elevers läsande.

Gradänger

I biblioteket finns drygt 10 000 böcker och även dagstidningar och tidskrifter. Eleverna lånar själva, de yngre med hjälp av sina lärare. Cirka 3000 böcker lånas ut per månad. Många av de lånade böckerna används som en naturlig del i undervisningen.

bibliotekets lånekort

Vill du ha överblick över ditt barns lån är det lätt att logga in i bibliotekets katalog . Som lånekortsnummer går det bra att använda barnets personnummer ÅÅMMDDXXXX. Pinkoden är densamma som när de lånar. Välj min lån. Klicka på lånekortet för att komma till katalogen.

Christina Strömwall

Vi har satsat på en heltidsanställd bibliotekspedagog, Christina Strömwall. År 2006 fick hon utmärkelsen Årets skolbibliotekarie. Hon är en naturlig del i det pedagogiska skolarbetet. Hon lobbar för skön- och facklitteratur i det dagliga skolarbetet.  Att  stötta arbetet i MIK, medie- och informationskunnighet, är en annan viktig uppgift. Allt arbete sker i nära samarbete med elever och pedagoger.
De elever som behöver hjälp i form av inläst material kan vända sig till Christina. Detta gäller både läromedel och skönlitteratur. Med ett talbokstillstånd kan eleven enkelt söka och lyssna till talböcker via appen Legimus. Vi har även MP3spelare att låna ut, där inlästa böcker kan laddas ner.
Här finns mer att läsa om läshjälp.

Boktips

På skolbibliotekens gemensamma webbplats hittar du massor av Boktips.

Kulturcrew - klicka på filmen

Skönadalsskolan ingår i ett projekt som Region Skåne driver.
I våra mellanstadie-klasser finns representanter som ingår i vår Kulturcrew. De roddar inför föreläsningar och annat, vägleder författare på deras väg mellan klassrummen och hälsar till exempel teatergrupper välkomna. I september träffades alla i Kulturcrew från västra Skåne på en utbildningsdag. Bland annat gjorde de en film om sitt arbete.

Boktips

BoktipsPDF, föräldramöte åk1, 2018-03-22

Länktips

Länktips,PDF föräldramöte åk2, 2018-03-15

Välkommen att ta kontakt med Christina, om du har några frågor. christina.stromvall@kavlinge.se
046 73 97 68

Biblioteksbubbel

Titta in på skolbibliotekariernas blogg! Klicka på bilden.

”Jag vill hellre vara fattig i en stuga än kung utan lust att läsa.”  Thomas Macaulay


Uppdaterad 2018-11-20

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER