Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Tema

Freds- och vänskaps-teman på Söderpark

Under höstterminen 2016 och i början av vårterminen 2017 har eleverna på Söderparkskolan arbetat med freds- och vänskaps-teman. Alla klasser på mellanstadiet har haft högläsning av samma bok på temat fred: Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr. Det är en bok som handlar om en flicka, Sadako, som bor i Hiroshima och som får leukemi. Handlingen utspelar sig tio år efter att atombomben föll över staden och Sadako var bara två år när det inträffade. Trots detta lever sjukdomen i hennes kropp. Det finns en gammal legend om att den som viker tusen papperstranor får sin högsta önskan beviljad och för att bli frisk börjar Sadako vika tranor. Hon hann vika 644 tranor innan hon dog. Hennes klasskamrater fortsatte vika klart de resterande tranorna.

Eleverna på mellanstadiet på Söderparkskolan har nu vikt 1000 papperstranor som en del i freds- och vänskapsprojekten och nu ska skolan skicka i väg tranorna till Japan och Hiroshima. I Fredsparken i Hiroshima finns en staty av Sadako, där hon står med öppna armar. Runt om statyn finns det glasmontrar som man hänger in de tranor som skickas från barn över hela världen som minns Sadako och som en tanke för fred.

Eleverna från Biblioteks/Svenskrådet berättar om vänskaps- och fredsteman som hela skolan arbetat med under läsåret.

Eleverna tyckte att boken om Sadako var väldigt sorglig och bitvis rätt så hemsk. Eleverna kom ihåg att Sadako inte hann vika klart sina 1000 tranor. Klass 5 hade vikt tranor innan de läste boken så när läraren läste boken förstod de allt. Eleverna berättade att Sadako vek tranor för att bli frisk och det kändes så konstigt att hon blev sjuk så länge efter att bomben föll.

År 4 vek många tranor innan läsningen av boken också. Det var svårt att vika i början. Några elever vek en trana, några vek tio. En del tyckte det var kul att vika och en del tyckte det var svårt. Vid varje 50-antal tranor som veks hängdes tranorna upp på linor. Nu hänger de ute i klassrummen. Eleverna i Biblioteks-/Svenskrådet förundrades över bomben; hur liten den var egentligen, men hur stor skada som den åstadkom när människor fortfarande blir sjuka!

Eleverna berättade att klasser på lågstadiet har haft vänskapstema och läst böcker om fred- och vänskap.

En klass i år 3 har läst SVJ av Roald Dahl. Här har vänskapstemat varit i centrum och samtal om hur en är en bra kompis.

En annan klass i år 3 har läst Michael Morpurgos bok ”Den fantastiska historien om katten som försvann”, som handlar om en flickas liv i England under andra världskriget. Allt är nästan som vanligt, men hennes pappa är inkallad och en dag måste hela byn flytta och evakueras för platsen ska användas för träning inför Dagen D. Så plötsligt försvinner hennes älskade katt in på det evakuerade området… Eleverna i Biblioteks/Svenskrådet kom ihåg att alla klasser i lågstadiet läst böcker av Thomas Halling inför ett författarbesök av honom som var i januari. Många av Hallings böcker handlar om vänskap och relationer och det blev många diskussioner i klasserna om det som händer i böckerna.

En del av eleverna på Söderparkskolan deltagit i en författartävling på temat vänskap. De har skrivit egna berättelser om vänskap som de lämnat in. Biblioteks/svenskrådet jobbade med författartävlingen och hela tävlingen resulterade i ett upptryckt häfte med utvalda bidrag från varje klass. Häftet går nu att låna på biblioteket!

Med vänliga hälsningar och med tankar om fred och vänskap!


Uppdaterad 2020-09-21

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga