- Start
- Bygga, bo och miljö
- Bygga nytt, ändra eller riva
- Bygglovsprocessen
Bygglovsprocessen
Här kan du läsa hur hela bygglovsprocessen ser ut och vad du bör tänka på från idé till att du får ett slutbesked från oss.
Bygglovsprocessen kortfattat
- Förbered dig genom att läsa igenom "Att tänka på innan du bygger" på denna sida och PBL - Kunskapsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hos Boverket. Då du känner att du har alla handlingar redo ska du ansöka om bygglov via vår e-tjänsteportal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Då vi granskat din kompletta ansökan, går ärendet på remiss. I detta skede frågar vi också grannarna och myndigheter som kan komma att beröras.
- Vi strävar efter att återkoppla till dig med ett beslut inom 10 veckor från det att din kompletta bygglovsansökan inkommit till oss. Om allt faller väl ut, får du antingen ett startbesked eller om bygget är mer omfattande, så kallar vi till ett tekniskt samråd.
- Tekniskt samråd. Observera att detta endast gäller då vi bedömt det nödvändigt, exempelvis vid större och mer omfattande byggprojekt.
- Efter startbeskedet kan du börja bygga. Vid större byggprojekt kan vi bedöma att ett arbetsplatsbesök behövs. Då kommer vi ut och granskar bygget.
- Innan slutbesked så kan det behövas ett slutsamråd. Oftast gäller detta, precis som med tekniskt samråd, endast större och mer omfattande byggen.
- Då allt är i sin ordning får du ett slutbesked. Gratulerar, du kan nu börja använda det du sökte bygglov för!
PBL kunskapsbanken - Boverket
Boverket har samlat sidor med vägledningar och handböcker för dig som planerar att bygga om eller ändra i en fastighet. Genom att söka i deras kunskapsbank kan du få råd och vägledning inför dina kommande åtgärder.
Läs mer hos Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Att tänka på innan du bygger
Vissa åtgärder kräver bygglov, för andra räcker det med en anmälan. Förbered dig genom att ta reda på vad som gäller och vilka handlingar som krävs för just ditt projekt. Involvera gärna även berörda grannar tidigt i processen.
Planera ditt projekt i god tid, gärna ett halvår innan du planerar att börja bygga. Enligt lag ska ett bygglovsärende avgöras senast 10 veckor efter att det är komplett. För anmälningar gäller 4 veckor. Att ärendet är komplett innebär att vi fått in samtliga godkända handlingar ifrån dig.
Tänk också på att innan du kan börja bygga behöver du utöver bygglovet också ett startbesked.
Kartor, mätning och utstakning
En nybyggnadskarta upprättas formellt som ett underlag för bygglovsansökan där ny byggnad eller anläggning ritas in av byggherren. Vilken typ av karta ni behöver beror på storlek och placering av byggnaden på fastigheten (tomten). Det är bygglovsenheten som avgör vilken karta som krävs för ändamålet. Kontakta bygglovsenheten om ni är osäkra på vilken karta som krävs. Kartorna benämns A eller B-karta beroende på innehåll.
Karta för enklare åtgärder och förhandsbesked
Vid enklare åtgärder kan det räcka med en tomtkarta. Du kan ladda ner en tomtkarta för din fastighet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Observera att det tekniska innehållet är inte fullständigt och att denna karta är inte juridiskt bindande. Kommunen avsäger sig ansvaret över eventuella felaktigheter i kartan då ingen kontroll görs på plats.
Så ansöker du om bygglov
Som inloggad med hjälp av e-legitimation kan du ansöka om bygglov eller komplettera en påbörjad ansökan och du kan även följa dina pågående ärenden.
För dig som inte har e-legitimation går det fortfarande bra att ansöka om bygglov med hjälp av blankett.
Ansök om bygglov via e-tjänsten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Anmälan om ej bygglovspliktig åtgärd
En anmälan är en enklare process än bygglov men kräver ändå vissa ritningar och andra handlingar och ska godkännas av kommunen innan åtgärden får påbörjas.
Kontakta oss om du är osäker på om behöver göra en anmälan. Du får inte påbörja en anmälningspliktig åtgärd innan du har gjort en anmälan och fått ett startbesked från bygg- och miljönämnden.
Förhandsbesked
Den som planerar att utföra en bygglovspliktig åtgärd kan ansöka om ett förhandsbesked innan ansökan om bygglov görs. Ett förhandsbesked anger om en viss åtgärd kan tillåtas på en viss plats eller inte. Förhandsbesked är ett eget, från bygglovsansökan fristående, ärende.
När ansöker man om förhandsbesked?
Behovet av att få förhandsbesked är störst vid byggnationer utanför detaljplan. Om det är osäkert om bygglov kommer att beviljas för en åtgärd kan man först söka förhandsbesked. En ansökan om förhandsbesked kräver inte lika många handlingar som en ansökan om bygglov.
Giltighetstiden
Ett positivt förhandsbesked är bindande vid den kommande bygglovsprövningen om ansökan om bygglov görs inom två år från den dag då förhandsbeskedet vann laga kraft. Att ett beslut om förhandsbesked är bindande innebär att nämnden vid prövningen av bygglovet endast får pröva frågor som inte avgjorts genom förhandsbeskedet. Inkommer inte ansökan om bygglov inom den tiden upphör beslutet att gälla.
Läs mer om förhandsbesked på Boverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..