- Start
- Bygga, bo och miljö
- Miljö
- Energi
Energi
Samhället som vi lever i idag är starkt beroende av energi. Energi behövs för att till exempel värma upp hus när det är kallt ute, eller göra hus svalare när det är varmt ute. Energianvändningens storlek påverkas bland annat av hur ekonomin ser ut och hur ny teknik utvecklas. Installation av jord-, vatten- och bergvärmepumpar kräver anmälan till kommunen.
Värmepump
Installation av luftvärmepumpar kräver ingen anmälan till kommunen.
Solen värmer upp jord, luft, berggrund och vatten. Denna lagrade värmeenergi kan vi utnyttja till egen uppvärmning genom att använda oss av en värmepump. Värmeenergi från omgivningen tas upp av en köldbärarvätska som finns i t.ex. en jordvärmeslinga. Denna värmeenergi förångar det s.k. köldmediet inuti värmepumpen. När köldmediet därefter kondenserar överförs värmeenergin till husets värmesystem.
Berg
Installation av vattenvärmepumpar kräver anmälan till kommunen.
Bergvärmepumpar tar tillvara den värme som finns i berggrunden. De kostar mer att installera än andra värmepumpar, men kan värma såväl varmvattnet som huset under hela året. En bergvärmepump tar liten plats och är lätt att sköta.
I berget är temperaturen jämn och hög under hela året. En bergvärmepump hämtar värmen via ett 50-200 meter djupt borrhål. Bergvärmepumpar kan användas både i hus med luftburet och vattenburet uppvärmningssystem.
Borra
Ju djupare hål du borrar, desto mer värme kan du få. Ibland lönar det sig att borra så djupt att du klarar dig utan kompletterande uppvärmning. Ett borrhål för en värmepump kallas för en energibrunn och har en livslängd på cirka 100 år.
Anlita endast certifierade brunnsborrare. Svenska värmepumpsföreningen har tillsammans med Geotec, Svenska brunnsborrares branschorganisation, och Avanti, Sveriges avantiborrares förening, tagit fram kriterier för brunnar till bergvärme.
Jord
Installation av jordvärmepumpar kräver anmälan till kommunen.
Ytjordvärme
Jordvärmepumpar tar tillvara solvärme som lagrats i ytjorden. De lämpar sig bäst för stora hus med hög energiförbrukning. En jordvärmepump kan ge både värme och varmvatten. Att installera en jordvärmepump innebär att mycket mark måste grävas upp och sedan återställas. Det är både arbetskrävande och kostsamt.
För en jordvärmepump behövs det 200-400 meter plastslang som grävs ner på en meters djup. Avståndet mellan slingorna ska vara minst 1,5 meter. För detta behövs en markyta på 400-600 kvadratmeter.
Hur mycket energi du kan få ur jorden per meter slang beror på vattenhalten i jorden. Fuktig mark ger mer värme. Med en rätt anpassad jordvärmepump och med rätt avstånd mellan slangarna störs inte växtligheten.
Vatten
Installation av vattenvärmepumpar kräver anmälan till kommunen.
Ytvatten
En ytvattenvärmepump tar tillvara solenergin som lagras i sjöar och/eller vattendrag. Ytvattenvärmepumpar kan värma såväl varmvattnet som huset under hela året.
Ytvattenvärmepumpar kan användas både i hus med luftburet och vattenburet uppvärmningssystem. Värmen hämtas upp med en slang som läggs på botten eller i bottenslammet med hjälp av tunga sänken, så att den inte flyter upp. På djupt vatten är temperaturen jämn.
Kävlinge kommun är restriktiv med att godkänna ytvattenvärmepumpar.
Grundvatten
Värmepumpar för grundvatten är inte så vanliga och ställer mycket stora krav på att det finns gott om grundvatten i området och att vattnet har en hög och jämn kvalitet. I värsta fall kan denna pump sänka grundvattennivån om inte returvattnet återföres.