- Start
- Bygga, bo och miljö
- Vatten och avlopp
- Avloppsvatten
Avloppsvatten
Avloppsvatten kallas också för spillvatten. Spillvatten är det vatten som avleds via ledningar i byggnader, t ex från hushåll, industrier och andra verksamheter. Spillvattnet pumpas via pumpstationer på ledningsnätet till avloppsreningsverket och renas innan det släpps ut i Kävlingeån.
Vad får spolas ned i avloppet
Toaletten är ingen soptunna
I avloppet får du bara spola ned det som kommer inifrån kroppen, det vill säga: kiss, bajs, kräk, blod samt toalettpapper. Tops, bindor, tamponger, hår, kondomer, blöjor, tvättlappar, våtservetter, hushållspapper, snus och annat skräp hör inte hemma i toaletten. Skräpet orsakar bland annat dyra och besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar.
Det är lätt att göra rätt, ha alltid en papperskorg i badrummet och på toaletten där du slänger ditt skräp!
Fett
Fett som spolas ner i avloppet stelnar och avlagringarna gör att rören blir trängre, vilket till slut orsakar stopp. Stopp kan ske både i dina egna ledningar och i kommunens ledningar och i värsta fall leder stoppet till översvämningar. Fettet orsakar också problem i pumpstationerna. En igensatt pump kan orsaka bräddning, vilket innebär att orenat avloppsvattten tillfälligt släpps ut i naturen.
När du lagar mat är det därför viktigt att se till att det överblivna fettet inte spolas ned i vasken. Gör istället så här:
- Häll överblivet, avsvalnat fett samt marinader och andra kalla oljor i en glas- eller plastflaska. När flaskan är full lämnar du den på återvinningscentralen.
- Torka upp fettrester från stekjärn, kastruller och på andra ytor med hushållspapper som sedan slängs i matavfallet.
Kemikalier och läkemedel
Reningsverket är byggt för att hantera främst kväve och fosfor och kan inte rena bort läkemedel och kemikalier. Överblivna läkemedel ska lämnas till apoteken och kemikalier till återvinningscentralen. Kemikalierester som till exempel färg (även vattenbaserad), målartvätt, tapetklister, oljor och lacknafta hör inte hemma i avloppet. Även spackel, gips och murbruk kan ställa till problem i ledningarna och på reningsverket om det spolas ut i avloppet. På SYSAV:s hemsida kan du läsa mer om hur ditt avfall ska sorteras och hanteras. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stopp i avloppet
Om du fått stopp i avloppet kan stoppet sitta i kommunens ledningar eller i fastighetens egna ledningar. Börja med att kontrollera om det är stopp på fler ställen i huset. Är det bara stopp på ett ställe, behöver troligen vattenlåset/golvbrunnen rensas. Kvarstår stoppet ändå, är stoppet längre ner i ledningen. Prova att spola ledningen själv eller kontakta spolfirma. Om du bor i lägenhet, ska fastighetsskötaren kontaktas.
Om det är totalstopp i samtliga brunnar/avlopp i fastigheten, är stoppet troligen längre ut. Om det finns en rensbrunn på tomten, kan du prova spola där. Står det vatten i rensbrunnen kan stoppet sitta i servisledningen eller längre ut i ledningsnätet. Gör en felanmälan till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Efter kontorstid i akuta fall, ring 040-67 69 066.
Lågtryckavloppssystem - LTA
Så fungerar det
Från vissa fastigheter går det inte att avleda avloppsvattnet via självfallsledningar. Då kan man installera en pump vid fastigheten som trycker i väg avloppsvattnet från fastigheten vidare ut till det kommunala avloppsledningsnätet. I Kävlinge kommun gäller detta främst fastigheter på landsbygden.
Pumpenheten består av en tank, en pump, automatik och monteringsdetaljer. Pumpen startar när vattnet i tanken når en viss nivå och stannar när nivån åter är låg. Inträffar något fel på enheten larmar den.
Skötsel
Pumpen klarar av att ta hand om normalt hushållsspillvatten, dvs inte bindor, blöjor, tamponger, tops med mera. Pumpenheten klarar inte av större mängder fett. Var därför noga med att inte spola ned fett i avloppet. Läs gärna mer under "Vad får spolas ned i avloppet" längre upp på sidan.
Observera att tak-, regn- och dräneringsvatten inte får tillföras pumpenheten.
Om något är fel i pumpenheten aktiveras ett larm, oftast en röd lampa. Gör en felanmälan till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Efter kontorstid i akuta fall, ring 040-67 69 066. Observera att om stopp eller andra problem uppstår på grund av felaktigt brukande är det fastighetsägaren som bekostar rengöring, spolning och eventuella reparationskostnader.
Pumpenheten ska vara lättåtkomlig och det är inte tillåtet att bygga in den eller på annat sätt försvåra åtkomligheten för VA-personalen.
Låt strömmen till pumpen vara påslagen även när huset står tomt.
Oljeavskiljare
Om en verksamhet riskerar att släppa ut oljehaltigt vatten måste vattnet först renas i en oljeavskiljare. Det kan gälla t ex bensinstationer, fordonstvättar och industrier. Här kan du läsa mer om tillstånd, regler och tillsyn av miljöfarliga verksamheter.
I tilläggsbestämmelserna Pdf, 21.4 MB, öppnas i nytt fönster. till Kävlinge kommuns ABVA (Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen) kan du hitta mer specifika krav på oljeavskiljare för olika typer av verksamheter.
Fettavskiljare
Från vissa verksamheter, till exempel restauranger och tillagningskök, följer mycket fett med i avloppsvattnet. Sådant vatten ska behandlas i en fettavskiljare innan det rinner vidare ut i ledningarna. Enligt ABVA §16 (allmänna bestämmelser för brukande av Kävlinge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning) får halten avskiljbart fett i det vatten som tillförs avloppssystemet inte överstiga 100 mg per liter. Högre halter fett innebär risk för igensättning av ledningarna.
Det är fastighetsägaren som ansvarar för alla utsläpp från fastigheten till det kommunala avloppsledningsnätet. Därmed är det fastighetsägarens ansvar att installera en fettavskiljare och se till att den töms.
Enligt gällande föreskrifter ska fettavskiljaren tömmas i enlighet med tillhörande instruktioner och så ofta att dess funktion upprätthålls, dock minst 4 gånger per år.
Installation av fettavskiljare, så här gör du
- Lämna en anmälan till bygglovsenheten minst 3 veckor före installation av fettavskiljaren. Använd blanketten Anmälan om ej bygglovspliktig åtgärd. Med anmälan ska ritning eller skiss på anläggningens placering bifogas samt uppgifter om dimensionering i förhållande till verksamhetens belastning, typbeteckning och storlek på avskiljaren.
- Innan installation krävs ett startbesked från bygglovsenheten. Observera att en avgift tas ut för startbeskedet.
- Installera en fettavskiljare som är rätt dimensionerad, flödestestad, typgodkänd enligt SS EN 1825 och medger provtagning.
- Kontakta Sysav, som sköter renhållningen på uppdrag av kommunen, för att lägga in fettavskiljaren på ett tömningsschema. Endast fastighetsägaren får starta abonnemang. För att få starta ett abonnemang behövs följande handlingar:
- VA-ritning över vad som är anslutet till fettavskiljaren
- Uppgifter om dimensionering i förhållande till verksamhetens belastning
- Typbeteckning och storlek på fettavskiljaren
- Tömningsplats (adress) samt enklare karta där fettavskiljaren är markerad
Lättast är att maila Sysavs Kundservice på kundservice@sysav.se lägg en kopia till va@kavlinge.se. Glöm inte att skriva kontakt- och faktureringsuppgifter.
Vid frågor, ring Sysavs kundservice 040-635 18 00.
Utformning av fettavskiljare
Det finns olika typer av fettavskiljare. För att accepteras ska avskiljaren vara typgodkänd och dimensionerad enligt SS EN 1825, vara flödestestad samt medge provtagning. Till fettavskiljaren kopplas vaskar, diskmaskin och eventuella golvbrunnar. Avloppsvatten från toaletter får inte kopplas till avskiljaren. När vattnet rinner genom avskiljaren sjunker slam och tyngre partiklar till botten i det första facket medan fettet stiger och lägger sig vid ytan i nästa fack.
För att fungera måste fettavskiljare tömmas och rengöras regelbundet. Observera att det är viktigt för funktionen att den återfylls med vatten efter tömning, vilket är verksamhetsutövarens ansvar. Om avskiljaren aldrig töms kommer slamlagret på botten och fettlagret på ytan att växa sig så tjocka att vattnet passerar opåverkat genom avskiljaren.
Fettavskiljare är inte konstruerade för att ta emot större fettmängder på en gång. Därför är det inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande direkt i avskiljaren. Sådant fett ska istället samlas upp och återvinnas. Detta ska ske av ackrediterat återvinningsföretag.
Storlek
Dimensionering ska ske enligt standarden SS EN 1825-2. Dimensioneringen beror på storleken på verksamheten men även vilken typ av verksamhet och vilken utrustning som används. Ofta kan man få hjälp av leverantören av fettavskiljaren med dimensionering.
Placering
Installation av fettavskiljare ska ske enligt normen
SS EN 1825-1. Det finns fettavskiljare för både utom- och inomhusplacering. Enligt livsmedelslagen får en fettavskiljare dock inte placeras i lokal där man hanterar livsmedel. Anledningen till detta är att fettavskiljaren kan ge upphov till hygieniska olägenheter i livsmedelslokalen. Avskiljaren ska placeras så att den är lättåtkomlig för tömning och rengöring. Innan fettavskiljaren ska det vara en raksträcka som är 10 x dimensionen på den inkommande ledningen. Avståndet mellan uppställningsplats för slamsugningsfordonet och avskiljaren får inte överstiga
25 m. Sugslangar och annan utrustning som krävs vid tömningen får inte dras genom en lokal där man hanterar livsmedel.
Om fettavskiljare eller tömningsabonnemang saknas
Kävlinge kommun kontrollerar regelbundet alla verksamheter som hanterar livsmedel. Om någon av dessa saknar fettavskiljare kommer Kävlinge kommun att ta kontakt med ägaren och informera om de krav som gäller och uppmana ägaren att installera en fettavskiljare.
Släpper verksamheten ut en högre fetthalt än den tillåtna har kommunen rätt att ta ut en högre avgift enligt lagen om allmänna vattentjänster (SFS 2006:412). Den som orsakar utsläpp av fett som ger stopp/skada på ledningsnätet får stå för kostnaderna som detta orsakar, vilket kan uppgå till tiotusentals kronor.
Om fettavskiljare trots uppmaning inte installeras, har kommunen rätt att strypa dricksvattentillförseln till verksamheten.