Dagvatten

Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner från tak, gator och andra hårdgjorda ytor samt från dräneringar. Detta ska vara separerat från spillvattnet och får inte kopplas till spillvattenledningen.

Foto regnvattentunna

Allmänt om dagvatten

I en tätort med mycket tak och stora asfalterade eller stenlagda ytor kan inte vattnet tränga ned naturligt i marken. För att det inte ska bli översvämning måste dagvattnet avledas. Detta sker vanligtvis via stuprör och rännstensbrunnar till ledningar. Via ledningarna förs vattnet vidare till närmaste vattendrag.

Dagvattnet för med sig föroreningar från bland annat trafik och industri vilket kan påverka växt- och djurlivet. Översvämningar är ett annat problem som kan uppstå vid kraftig nederbörd. Därför är det viktigt att ha beredskap att ta emot tillfälligt stora mängder nederbörd och möjlighet att minska föroreningarna i dagvattnet innan det når våra vattendrag.

Genom att anlägga öppna diken, dagvattenmagasin och våtmarker sker en naturlig fördröjning och rening av dagvattnet. I kommunen finns ett tjugotal anlagda dammar för dagvattenhantering.

Översvämningar

I ett framtida förändrat klimat förväntas de kraftiga skyfallen öka. Det medför en ökad risk för översvämningar, både i marknivå och i källare. Som fastighetsägare ansvarar du för att skydda dig själv och din egendom genom att minska risken för översvämning i ditt hus och på din tomt.

Förebyggande åtgärder

  • Håll dina brunnar, lövsilar och hängrännor fria från löv och annat skräp, så vattnet kan rinna undan.
  • Se till att dräneringen fungerar som den ska och är kopplad till dagvattennätet och inte spillvattennätet.
  • Säkerställ att dina källarfönster och dörrar är vattentäta, så vattnet inte kan ta sig in den vägen eller bygg kanter/vallar runt dem.
  • Se till att marken runt huset lutar utåt, så att vattnet rinner bort från huset.
  • Bygg tak över källartrappor utomhus.
  • Installera översvämningsskydd i källaren till exempel avstängningsbara golvbrunnar, bakvattenskydd och backventiler på avloppet. Sätt igen golvbrunnar som inte används.
  • Undvik att förvara dyrbara eller fuktkänsliga föremål i din källare.
  • Om du vet att din fastighet ligger inom ett riskområde för översvämningar är det bra att hålla koll på väderrapporter och varningar. Var förberedd med till exempel sandsäckar och ha gärna tillgång till en länspump.
  • Inför ett skyfall kan avloppsbrunnar täckas över för att minska risken för upptryckande vatten från avloppsledningen.
  • Kontrollera att du har ett fullgott försäkringsskydd.

Om du drabbas av översvämning

  • Bryt all ström i de översvämmade lokalerna. Om elen är på kan vattnet bli strömförande och innebära direkt livsfara. Se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.
  • Försök täta golvbrunnar med sandsäckar eller liknande.
  • Om möjligt, flytta alla värdefulla och fuktkänsliga saker.
  • Länspumpa vattnet. Har du inte tillgång till egen länspump, försök skaffa hjälp från räddningstjänsten eller ditt försäkringsbolag.
  • Undvik att vada runt i vattnet och tvätta dig noga efter kontakt med avloppsvatten.
  • Dokumentera hur vattnet tog sig in och vilka åtgärder du själv vidtagit. Dokumentationen underlättar utredningsarbetet för försäkringsbolaget och VA-enheten.
  • Fotografera skadorna i ditt hus för skadeanmälan och kontakta ditt försäkringsbolag.
  • Rapportera översvämningen till VA-enheten.
Skylt som visar översvämning

Biltvätt på gatan

Bilar ska inte tvättas hemma på garageuppfarten eller på gatan. Det är enligt Miljöbalken olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten i naturen.

När bilen spolas av rinner oljerester, tungmetaller, däckpartiklar, kemikalier och och andra förorenade ämnen ner i dagvattenbrunnar och vidare till närmaste vattendrag, sjö eller hav. 

Tvätta istället bilen i en automattvätt eller en ”Gör-det-själv-hall”. Där tas det smutsiga vattnet från tvätten hand om och renas. Har du inte tillgång till en biltvätt i din närhet kan du tvätta bilen på gräs.

Använd alltid miljömärkta tvättkemikalier. Då gör du en stor insats för vår miljö och vårt vatten. 

Skörda regnvatten

En trädgård behöver mycket vatten. Genom att skörda regnvattnet kan du använda det i din trädgård samt förebygga översvämning när det regnar riktigt mycket.

Den enklaste lösningen är att installera en regnvattentunna, dit du leder regnvatten från ditt tak. Tänk på att en regnvattentunna fylls relativt snabbt om du har ett stort tak, därför är det viktigt att se till att vattnet kan brädda över på ett säkert sätt, bort från husgrunden, när tunnan blivit full. Tunnan bör förses med lock för att inte vara en fara för barn och smådjur samt för att undvika att löv och kvistar ramlar ner i tunnan. Tunnan kan med fördel placeras på en sockel,
t ex en färdig fot för regnvattentunnor eller på stenar, vilket underlättar för att komma till med en vattenkanna under avtappningskranen. Tunnan bör vara tömd under vinterhalvåret för att undvika att den fryser sönder.

Vill du kunna samla en större mängd regnvatten, kan du skaffa en större regnvattentank. Billigaste och enklaste alternativet är att skaffa en begagnad så kallad IBC-tank. En vanlig IBC-tank rymmer 1 000 liter vatten, men finns även i mindre storlekar. Om du köper en begagnad IBC-tank bör du undersöka vad som varit i tanken innan eftersom de ofta används för att förvara kemikalier i.

Vill du kunna använda riktigt mycket regnvatten kan du investera i en nedgrävd regnvattentank. De finns i olika storlekar och utförande och bör utrustas med till exempel pump, sil/filter, nivågivare och avrinningsskydd. En nedgrävd tank kan behöva en del underhåll såsom rengöring av filter och silar. Inför vintern bör slangar tömmas och pumpen plockas upp om inte tanken ligger på frostfritt djup.

Ett exempel på en faktura för vatten och avlopp med förklaringar på de olika beteckningarna.

Regnmätare

Stopp i rännstensbrunn

Ibland kan det bli stopp i gatornas rännstensbrunnar, särskilt på hösten när löven faller.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?