- Start
- Bygga, bo och miljö
- Vatten och avlopp
- Om Kävlinge VA
Om Kävlinge VA
VA-verksamheten i Kävlinge kommun omfattar distribution av dricksvatten, transport och rening av spillvatten samt avledning och fördröjning av dagvatten. VA-avdelningen sköter även drift och underhåll av vattentornet, avloppsreningsverket, cirka 70 pumpstationer och cirka 100 mil ledningsnät.

Allmänt om VA-verksamheten
VA-verksamhetens arbete styrs av Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster samt ABVA - Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp. Det är kommunstyrelsen som ansvarar för att VA-verksamheten drivs mot de mål och riktlinjer som kommunfullmäktige har beslutat om.
Den kommunala VA-verksamheten är taxefinansierad vilket innebär att vi inte använder några skattepengar. VA-taxan Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster. får enligt lagen bara vara så hög att den täcker utgifterna. Det innebär att vi varken får ha underskott eller gå med vinst.
Tillsammans arbetar vi för att du inte ska behöva oss så ofta. Vi vill att vattnet ska komma när du sätter på kranen och att det ska försvinna ner i avloppet och renas innan det släpps ut i naturen.
Lagar och regler för vatten och avlopp
Det finns finns flera lagar, regler och bestämmelser som reglerar rättigheter och skyldigheter för kommunen som VA-huvudman och för brukare av det allmänna ledningsnätet.
Lagen om allmänna vattentjänster
Den viktigaste lagen som reglerar Kävlinge kommuns ansvar som huvudman är lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., även kallad LAV. Lagens uppgift är att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön. Enligt LAV är det kommunerna som är skyldiga att ordna vattentjänster. Vattentjänstlagen reglerar förhållandet mellan kommunen och brukaren.
ABVA
De allmänna bestämmelserna för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA) Pdf, 21.4 MB, öppnas i nytt fönster. reglerar förhållandet mellan dig som VA-kund och kommunen. Samtliga fastighetsägare som är anslutna till den allmänna VA-anläggningen är skyldiga att följa de bestämmelser som finns i ABVA:n. För industrier och andra verksamheter som är anslutna gäller även de tilläggsbestämmelser som finns till ABVA.
Förbindelsepunkt - juridisk ansvarsgräns
Förbindelsepunkt kallas den punkt där kommunens ledningar kopplas samman med fastighetsägarens ledningar. Förbindelsepunkten ligger för det mesta 0,5 meter utanför tomtgräns och utgör en juridisk gräns mellan huvudmannens och fastighetsägarens ansvar, se beskrivande bild nedan.
Servisledning är ledningen mellan huvudledningen och fastigheten. En del av servisledningen ägs av kommunen och en del av fastighetsägaren. På vattenservisledningen sitter en servisventil för att kunna stänga av vattnet in till din fastighet. Om du behöver stänga av vattnet till din fastighet kontaktar du VA-verket.
Vid problem med servisledningen (till exempel avloppsstopp eller vattenläcka) är det den som äger den ledningssträcka där felet finns som också ansvarar för att bekosta och åtgärda problemet.

Ledningsnätet
Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra, förnya och underhålla vårt ledningsnät. Framförallt arbetar vi med framtida planering och underhåll men även med att lösa akuta störningar på ledningsnätet.
För att du som kommuninvånare ska kunna få vatten i kranen och bli av med ditt avloppsvatten finns det ungefär 100 mil vatten- och avloppsledningar i Kävlinge kommun. För att hålla detta i gott skick måste ledningarna ibland bytas ut eller förnyas. Om det inte går att förnya måste nya rör grävas ned. Är det flera VA-ledningar i rörgraven passar vi ofta på att byta samtliga ledningar (dagvatten, spillvatten och dricksvatten).
I nybyggnadsområden är det mycket infrastruktur som ska på plats innan områdena kan bebyggas, bland annat ska vatten- och avloppsledningar dras fram till området och fram till alla fastigheter.
Tyvärr uppstår det ibland akuta vattenläckor på dricksvattennätet, vilket gör att vi även då måste gräva för att kunna laga ledningen. I vår kommun är utläckaget under hälften av det genomsnittliga utläckaget i övriga kommuner i Sverige, vilket indikerar att kommunens dricksvattennät har god status.
Avloppsreningsverket
Kävlinge avloppsreningsverk omhändertar och renar avloppsvattnet från drygt 31 000 personer och diverse industrier. Reningsverket byggdes på 60-talet för att rena spillvatten från hushållen. Därefter har reningsverket byggts ut i omgångar för bättre rening och för att klara befolkningsökningen i kommunen. Idag sker reningen i tre steg genom mekanisk, biologisk och kemisk rening. Det renade vattnet avleds därefter till Kävlingeån.
I de olika reningsstegen avskiljs näringsämnena kväve och fosfor, men även organiska ämnen. Metaller, läkemedel och andra kemikalier försvinner inte utan hamnar i slammet eller följer med ut i utgående renat spillvatten. Därför är det viktigt att hushåll och anslutna företag/industrier inte släpper ut metaller eller andra kemikalier som reningsverket inte klarar av att avskilja. Vissa kemikalier och ämnen kan vara giftiga för bakterierna i reningsverket och kan därför försämra reningsverkets funktion eller till och med slå ut reningsfunktionen helt.
Studiebesök
På reningsverket tar vi gärna emot skolklasser eller andra intresserade på studiebesök. Ett studiebesök måste förbokas i god tid innan via Kontakt Kävlinge. Besöken brukar ta cirka 1,5 till 2 timmar, då vi bland annat följer vattnets väg genom reningsverket.
För skolklasser i årskurs 4-6 finns det anpassat läromaterial i Vattenskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Svenskt Vattens hemsida. Materialet innehåller fakta, lärarhandledningar, vattenexperiment och quiz för de som är nyfikna och vill lära sig mer om vattnets kretslopp antingen innan eller efter ett studiebesök.
Miljörapport
Då reningsverket klassas som en tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken måste en miljörapport upprättas årligen och rapporteras in till tillsynsmyndigheten, i vårt fall Länsstyrelsen. Miljörapporteringen syftar till att följa upp att verksamheten följer de villkor, lagar och regler som gäller, stärka verksamhetens egenkontroll samt ge underlag för tillsyn och internationell rapportering. Miljörapporten ska lämnas in till Länsstyrelsen senast den siste mars varje år. Kävlinge avloppsreningsverks senaste miljörapport kan du läsa här. Pdf, 2.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Pumpstationer
Pumpstationerna i Kävlinge kommun är viktiga knutpunkter på avloppsvattnets väg till reningsverket från anslutna hushåll, industrier och andra verksamheter. Kävlinge kommun har ett ganska flackt landskap och vattnet kan inte rinna med självfall hela vägen till reningsverket, därför behövs pumpstationerna. I kommunen finns det ett sextiotal pumpstationer på spillvattennätet, utspridda över hela kommunen.
På dagvattennätet finns det ytterligare drygt tio pumpstationer.