Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Biltvätt

Totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. 20 miljoner av dessa tvättar sker på gatan eller garageuppfarten, vilket innebär att stora mängder svårnedbrytbara ämnen når våra vattendrag och hav.

Vår miljö och vårt vatten betalar ett högt pris för varje fultvätt som görs. Med fultvätt menas att tvätta bilen på ett sådant sätt att tvättvattnet rinner till en dagvattenbrunn, den med galler, och därmed orenat rakt ut i naturen.

En stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav till följd av att bilen tvättas på fel plats. Ämnen som olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester. Dessa ämnen är skadliga både för människor och miljön. Svanen har siffror som visar att de över 30 miljoner biltvättar som görs ger upphov till utsläpp av 5,6 ton koppar, 11,3 ton zink, 1 800 kg bly krom och nickel och 41 kg kadmium varje år.

Genom att alltid välja biltvätten, maskin eller gör det själv, kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten. Undvik också att avfetta bilen medan du köar till biltvätten, all den smutsen rinner till gatubrunnen och orenad ut i naturen.

Låt inte din bils tvättvatten bli barnens badvatten! 

Bilvårdsprodukter

I tvättanläggningar där du själv får ta med egna bilvårdsprodukter är det viktigt att välja miljömärkta alternativ, vilket finns för t ex schampo, avfettning, bilvax med mera. Idag finns det miljöanpassade alternativ som är lika effektiva som de "vanliga" produkterna. De miljömärkta produkterna bryts ned lättare och snabbare. En sökbar lista över miljömärkta bilvårdsprodukter och bilvårdsanläggningar hittar du på Svanens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du inte tillgång till en biltvätt - tvätta då bilen på gräs eller grus och använd miljömärkta tvättkemikalier.


Uppdaterad 2020-01-21

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga