Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Legionella

Vad är legionella – legionärssjuka?

Legionärssjuka är en form av lunginflammation som orsakas av legionellabakterier. Oftast är det människor med nedsatt motståndskraft på grund av rökning, ålder, sjukdom eller vissa medicinska behandlingar som blir sjuka. De flesta som utsätts för bakterien insjuknar inte. Vilka som utvecklar legionärssjuka beror främst på mängden bakterier och på individens motståndskraft.

Var finns bakterierna?

Legionellabakterier finns naturligt i sjöar, vattendrag och grundvatten och där utgör den ingen fara för människor. Det är när bakterierna finns i stillastående vatten med temperaturer kring 40 grader som de kan föröka sig och orsaka problem. Människor kan drabbas av legionärssjuka genom att andas in vattendimma som innehåller legionellabakterier. Att dricka vattnet är däremot inte farligt. Den vanligaste spridningsvägen anses vara duschar. Även luftblandare på vattenkranar sprider vattendimma. Vattendimma från kyltorn kan komma in i ventilationssystem eller sprida legionella utomhus. Andra källor kan vara luftfuktare, prydnadsfontäner, högtryckstvättar och grönsaksfuktare i affärernas diskar. 

Vad kan du göra för att förhindra Legionella?

Man ska hålla koll på vattentemperaturerna. Kallt vatten ska vara kallt (under 20 grader) och varmvattnet ska vara varmt (lägst 50 grader vid tappstället). Legionellabakterien trivs bäst i en vattentemperatur mellan 20 till 45 grader och det temperaturintervallet ska man undvika. Duschar som sällan används bör spolas ur innan man använder dem, så att gammalt vatten som stått stilla i ledningarna en längre inte används vid duschning. 

Temperatur på varmvattnet

Temperaturen på varmvattnet ska vara lägst 50 grader vid varje tappställe/kran/dusch m.m. Det innebär att temperaturen på det utgående vattnet från varmvattenberedaren måste vara högre, minst 60 grader eller ännu varmare om ledningarna är långa mellan varmvattenberedaren och tappställena. Sammanfattningsvis kan man säga att de tekniska systemen ska byggas och skötas så att legionellabakterierna inte kan föröka sig. 

Läs mer på Boverkets webbsidalänk till annan webbplats


Uppdaterad 2018-06-18

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga