Uppemot 2 000 människor rapporteras bli matförgiftade varje år, men det egentliga antalet är antagligen mycket högre, eftersom de allra flesta aldrig ringer och anmäler förgiftningen. Symptomen på en matförgiftning är diarré, ont i magen och kräkningar.
Det är viktigt att du anmäler en misstänkt matförgiftning, så att vi kan försöka se till att ingen annan drabbas av samma orsak. För att kunna utreda misstänkta matförgiftningar är det bra om du ringer så fort som möjligt till oss.
Bakterier finns naturligt överallt, även i livsmedel. Om vi hanterar livsmedel fel kan vissa bakterier göra maten farlig att äta. Otillräcklig upphettning, felaktig avsvalning, dålig kylförvaring, varmhållning vid för låg temperatur och slarv med handtvätt är de vanligaste orsakerna till matförgiftningar.
Hemma undviker du bäst att bli matförgiftad genom att:
Hetta upp tillredd mat omsorgsfullt så att eventuella bakterier dör, minst till 70°C. Ljummen mat är bland de mest trivsamma platserna för att en mängd bakterier ska växa och frodas. När du värmt mat i mikron är det extra viktigt att röra om ordentligt eftersom värmen från mikron sprids ojämnt i maten. Var försiktig med att laga mat åt andra när du är sjuk, speciellt mat som inte värmebehandlas, till exempel sallader.
Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge
Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge
Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00
FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER