Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Avloppsvatten

Avloppsvatten kallas också för spillvatten. Det enda som får spolas ner i toaletten är det som kommer inifrån kroppen och toalettpapper.

Toaletten är ingen soptunna

En del av det som spolas ner i våra toaletter borde aldrig ha hamnat där. En mängd saker ställer till det i ledningarna och pumparna samt försvårar reningsprocessen. Det enda du får spola ner är det som kommer inifrån kroppen, det vill säga: kiss, bajs, kräk, blod samt toalettpapper. Hår ska du inte spola ner, mycket kan klibba fast i hår och långt hår ställer även till bekymmer i pumpstationerna.

Toalettpapper klarar vårt reningsverk av utan problem. Papperet löses nämligen upp i kontakt med vatten. Inget annat papper ska spolas ner.

Tops, bindor, tamponger, kondomer, blöjor och annat skräp hör inte hemma i toaletten. Skräpet orsakar bland annat dyra och besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar.

Det är lätt att göra rätt, ha alltid en papperskorg i badrummet och på toaletten där du slänger ditt skräp! 

Fett

Ett stort problem är det fett som spolas ner i avloppet. När avloppsvattnet rinner i ledningarna så sjunker temperaturen och fettet stelnar och blir lika hårt som betong. Detta händer både i de privata ledningarna och i det kommunala ledningsnätet. Torka av till exempel stekpannor och smörknivar med papper och släng bland hushållsavfallet. Har du stora mängder från stekning så låt det svalna och häll sedan över det i en tom kartong eller en petflaska, här kan du även hälla marinader och andra kalla oljor. Förpackningen med fett och oljeresterna kastar du sedan bland hushållsavfallet som blir till energi i sopförbränningsanläggningen.

Kontakta oss på VA-avdelningen så kan du komma och hämta en gratis fett-tratt. Den underlättar din fettinsamling, håller ordning på korken till pet-flaskan och läcker inte om den välter.

Kemikalier och läkemedel

Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier. Reningsverken är byggda för att hantera främst kväve och fosfor och kan inte rena bort läkemedel och kemikalier. Lämna istället läkemedel till apoteken och kemikalier till återvinningscentralen.

Färg

När vi säger att ingen målarfärg ska hamna i avloppet så menar vi alla typer av färger. Även vattenbaserad och vattenlöslig färg samt färg som är miljömärkt eller benämns som miljövänlig. All färg innehåller nämligen ämnen som är mer eller mindre skadliga för reningsverk och miljön.

Här är några exempel på ämnen som kan finnas i färg och som är svåra att rena bort i  avloppsreningsverket:

 • Bindemedel – innehåller olika typer av plaster
 • Pigment – består oftast av metaller
 • Konserveringsmedel – är giftigt för mikroorganismerna som hjälper till att rena vattnet i reningsverket vilket försämrar reningsprocessen
 • Nonylfenol – ett hormonliknande ämne som kan orsaka genetiska förändringar
 • Lösningsmedel
 • Kadmium – en giftig tungmetall som finns i viss konstnärsfärg

Av de ämnen som reningsverket inte kan ta bort följer huvuddelen med det renade avloppsvattnet ut i sjöar och hav och en mindre del samlas i slammet. Därför måste vi alla hjälpas åt att se till att ingen färg hamnar i avloppet.

All färg räknas som farligt avfall. Därför ska du lämna följande till återvinningsstationen:

 • Överbliven färg
 • Rollers och penslar med intorkad färg
 • Rollertråg med intorkad färg
 • Trasor och torkpapper med färg eller lösningsmedel
 • Tvättvatten och lösningsmedel som man använt för att göra rent penslar i
 • Överbliven lacknafta och andra lösningsmedel
Endast kiss, bajs och toalettpapper får spolas ner i toaletten


Uppdaterad 2020-08-28

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga