Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Fett rätt

Fett hör inte hemma i avloppet. I ledningarna sjunker temperaturen och fettet stelnar och blir hårt som cement. Detta kan både ske i dina ledningar och i kommunens ledningar.

Fettavlagringarna gör att rören blir trängre och till slut blir det stopp. I värsta fall leder stoppet till källaröversvämningar. Ibland bryts stora fettklumpar bort och ställer till besvär i pumpstationerna. När detta händer kan resultatet bli att orenat avloppsvatten måste brädda till närmaste vattendrag för att det inte ska bli källaröversvämningar.

Fett i avloppsledning

Så här ska du göra med fett

Du skruvar fast fett-tratten på valfri pet-flaska. Välj storlek på pet-flaskan efter hur mycket fett ni får över i hushållet. Kalla flytande fetter som blir över kan hällas direkt i tratten. Varma fetter efter matlagning låter du först svalna i stekpanna eller kastrull innan du häller över den på flaskan, annars kan flaskan smälta.

Tratten är tät, så välter du den blir det inget kladd. Korken från petflaskan kan sättas fast på insidan av tratten så vet du var du har den.

När petflaskan är full så skruvar du av tratten. Tratten kan sedan diskas av i varmt vatten. Skruva på korken på petflaskan och släng flaskan bland de brännbara soporna.

Resterna i stekjärnet, kastrullen eller från andra ytor, torkar du av med hushållspapper. Pappret kan därefter slängas bland matavfallet.

Hämta din egna fett-tratt gratis på kommunhuset

Som ett led i att minska kostnaderna för det underhåll och de skador fettet orsakar och på så vis hålla VA-taxan nere, så erbjuder vi nu alla hushåll i Kävlinge kommun vars en fett-tratt.

Så länge lagret räcker, kan Kävlinge kommuns invånare hämta en gratis fett-tratt per hushåll på Löddeköpinge bibliotek, Bibliotekscaféet i Kävlinge och i receptionen i kommunhuset . 

En grön tratt att fästa på pet-flaska och samla matfett i


Uppdaterad 2020-08-28

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga