Kävlinge kommun producerar inget eget dricksvatten. Det kommunala dricksvattnet hämtas från sjön Bolmen i Småland.
Vattnet leds via en 8 mil lång tunnel och en 2,5 mil lång råvattenledning till Ringsjöverket i Eslövs kommun där vattnet renas. Ansvarig för vattenproduktionen är Sydvatten AB, ett kommunägt företag med 16 delägarkommuner. Kävlinge kommun är ansvarig för ledningarna och distributionen av det kommunala dricksvattnet. Varje år levererar Sydvatten knappt 2 miljoner kubikmeter dricksvatten till Kävlinge kommun, som sedan distribuerar det vidare ut till abonnenterna via ledningsnätet.
Mer information om vattenproduktionen och vattenkvaliteten ut från Ringsjöverket finns på Sydvattens hemsida.
Vattnets hårdhet är ett mått på hur mycket kalcium och magnesium vattnet innehåller. Hårdheten mäts i tyska hårdhetsgrader och förkortas °dH.
Vattnets hårdhet klassificeras på följande sätt:
0 – 2 °dH = Mycket mjukt
2 – 5 °dH = Mjukt
5 – 10 °dH = Medelhårt
10 - 21 °dH = Hårt
> 21 °dH = Mycket hårt
Kävlinge har ett mjukt vatten som normalt ligger mellan 3 och 4 °dH. Det mjuka vattnet gör att du kan använda mindre disk- och tvättmedel samt att hushållsmaskiner som använder vatten inte "kalkar igen" så lätt. Även kläder håller lite längre eftersom det fastnar mindre kalk när tvätten torkar. Du behöver inte fylla på salt i diskmaskinen.
Allt vatten smakar bäst kylt. Sommartid kanske vattnet i kranen är lite varmare än vad du föredrar. Tappa gärna upp vatten i en karaff och ställ i kylskåpet så har du kallt vatten under dagen.
Priset för en liter kranvatten i Kävlinge kommun är cirka 0,73 öre och då får du det levererat direkt hem till dig i kranen.ris
Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge
Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge
Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00
FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER