Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Drick kranvatten

Ta inte ditt dricksvatten för givet! Över 650 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten och varje dag dör 900 barn av smutsigt vatten runt om i världen. För att lyfta fram vattenfrågorna har FN instiftat Världsvattendagen som inträffar den 22 mars varje år.

Fler måste förstå hur viktigt det är att vi tar hand om vattnet nu om vi ska ha tillgång till samma kvalitet i framtiden. Idag behöver vi inte köpa dricksvatten på flaska i Sverige, vi har gott vatten med hög kvalitet i kranen. Ändå väljer många att helt i onödan lägga pengar på flaskvatten.

Skillnader mellan kranvatten och flaskvatten

Kranvatten är det dricksvatten som du får direkt i kranen, det är gott, färskt och lokalproducerat. Flaskvatten är det vatten du köper förpackat i butiken, det finns i tre varianter; naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten. 

Pris

Flaskvatten kostar upp emot tusen gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka  
1 000 liter kranvatten för samma pris som när du köper en liter vatten på flaska.

Priset för en liter kranvatten i Kävlinge kommun är cirka 0,73 öre och då får du det levererat direkt hem till dig i kranen.

Miljö

Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast.

Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Färskt

Du kan alltid vara säker på att kranvattnet är färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.

Kvalitet

Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav. Här ser du kvaliteten på Kävlinge kommuns dricksvatten.öppnas i nytt fönster

Undersökningar visar att flaskvatten kan ha dålig mikrobiologisk kvalitet, det vill säga innehålla för mycket bakterier.

Det finns även förpackat vatten på marknaden som kan innehålla så höga halter av till exempel fluor och/eller natrium att de överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer.

Kolsyrat vatten

Köper du flaskvatten för att du vill ha bubblor i vattnet? Investera i en kolsyremaskin i stället, du tjänar snabbt in de pengarna och slipper bära hem vatten. 

Smak och temperatur

Allt vatten smakar bäst kylt. Sommartid kanske vattnet i kranen är lite varmare än vad du föredrar. Tappa gärna upp vatten i en karaff och ställ i kylskåpet så har du kallt vatten under dagen. Smaksätta vattnet kan du till exempel göra med några skivor citron, apelsin, gurka, vattenmelon, jordgubbar eller färska örter som mynta eller citronmeliss. Prova dig fram med färska, naturliga ingredienser. 


Uppdaterad 2020-06-23

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga