Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Stäng kranen - spara vatten!

Till följd av värmen och torkan samt att fler människor är hemma på grund av Coronapandemin är vattenförbrukningen just nu ovanligt hög. Vi ser ett förändrat förbrukningsmönster och nivåerna närmar sig de för värmeböljan 2018. Vi måste hjälpas åt att använda vattnet smart och spara så mycket som möjligt.

Vattenverken har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. Det blir även allvarliga konsekvenser i kommunens distributionssystem om vattnet skulle sina för att förbrukningen är för hög. Att stå utan vatten är ett läge vi måste undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, både för den enskilda individen och för viktiga samhällsfunktioner. Tomma vattenledningar innebär att du inte kan spola i toaletten eller duscha och måste hämta vatten i en nödvattentank. Dessutom blir det ett kostsamt och krävande arbete att få rätt på dricksvattenkvaliteten igen. För att kunna säkerställa försörjningen måste vi hjälpas åt att använda vattnet hållbart.

Sydvatten går nu tillsammans med delägarkommunerna ut med en vädjan till alla invånare att spara på vatten så mycket som möjligt för att undvika att införa bevattningsförbud.

Frågor och svar

Varför måste vi spara på vattnet?
Den långa perioden av varmt och torrt väder har gjort att vattenverken får jobba för fullt och ligger nära maxkapaciteten. Dessutom har kommunens distributionssystem begränsningar när det gäller kapaciteten, då det är dimensionerat för normal hushållsförbrukning. Genom att vi hjälps åt att använda vattnet smart och hållbart säkerställer vi försörjningen.

Vilka berörs?
Vädjan om att spara på vatten kommer från Sydvatten och berörda kommuner är: Bjuv, Burlöv, Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Vellinge och Ängelholm. I Båstad kommun har bevattningsförbud införts.

Hur länge ska vi spara på vattnet?
Det är från och med nu och framåt. Tänk på att det alltid är bra att använda vattnet hållbart och att inte använda mer än nödvändigt. När det är så här varmt är det extra viktigt. Dessutom är vatten en naturresurs vi ska hantera varsamt och det går åt en hel del energi för att producera och leverera ett rent dricksvatten.

Varför kan inte Sydvatten och kommunen leverera mer vatten när behovet finns?
Nu har vi haft en väldigt lång period av varmt och torrt väder, som även ser ut att hålla i sig. Detta gör att produktionen ligger nära maxkapaciteten i vattenverket. Sydvatten vidtar redan en rad åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga, för att hantera situationen, men hoppas också få hjälp från allmänheten för att sänka förbrukningen. Där finns även begränsningar i kommunens distributionssystem när det gäller kapaciteten, då det är dimensionerat för normal hushållsförbrukning.

Vad gör Sydvatten för åtgärder?
Sydvatten arbetar för närvarande med kapacitetshöjande åtgärder både vid Vombverket och Ringsjöverket. Åtgärderna syftar till att öka både den långsiktigt hållbara kapaciteten och kapaciteten under timmar med mycket hög produktion.

Vid Ringsjöverket, som levererar dricksvatten till Kävlinge kommun, har behovet av kapacitetshöjande åtgärder ökat till följd av en förändrad råvattenkvalitet under senare år (mer humusämnen i vattnet). Sydvatten arbetar med att göra avskiljningen effektivare, vilket förväntas ge en ökad kapacitet under kommande år.

Genom att fylla vattentornen under tider då vattenverken är mindre belastade kan produktionstopparna under dygnet minskas. Sydvatten och ägarkommunerna samarbetar för att styra påfyllningen av vattentornen till tidpunkter med lägre belastning i vattenverken. Detta är ett sätt att effektivt och på kort sikt hantera kapacitetsbegränsningar i distributionskedjan.

Vad kan jag göra för att hjälpa till?

 • Ta en snabb dusch istället för att bada
 • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 • Ställ en karaff med vatten i kylen, så slipper du låta kranen rinna för att få kallt vatten.
 • Kör fulla disk- och tvättmaskiner. 

Hur ska jag sköta trädgården?

 • Vattna tidigt på morgonen eller natten och med kanna - undvik att vattna när det är som varmast eller på kvällen. Seneftermiddag och kväll brukar vattenförbrukningen vara som högst när alla ska duscha, tvätta och köra diskmaskiner.
 • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
 • Spara regnvattnet från stuprör i tunna och använd det för vattning.
 • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
 • Vänta med att anlägga nya gräsmattor, plantera i rabatter eller anlägga ny häck till hösten, det vill säga i september och framåt.
 • Vattna inte gräsmattan. En väl etablerad gräsmatta återhämtar sig efter torkan.

Bra att veta om vattenförbrukning

 • För varje minut kranen står och rinner går det åt 6 liter.
 • Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter. En snabb dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
 • En vattenspridare gör av med 150 liter på 20 minuter.
 • Det går åt ca 50 liter för en maskin tvätt.
 • Om en familj på fyra stänger av kranen medan de borstar tänder, sparar de tillsammans 100 liter per dag.
 • Varje person gör i snitt av med 140 liter per dag.


Uppdaterad 2020-08-28

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga