Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Råd och tips

Allt vatten i naturen cirkulerar i ett evigt kretslopp, och kanske är det därför som vi tar det för givet. Inte minst i ett land som Sverige där vi generellt har mycket bra tillgång till rent, gott dricksvatten. Till skillnad från andra livsmedel får vi dessutom vattnet både hemlevererat och omhändertaget efter att vi använt det. Det är inte ofta vi reflekterar över detta. Möjligen när en läcka uppstår eller när vi är utomlands och tvingas köpa flaskvatten. Vi betraktar snarare vårt dricksvatten som något självklart. Men just för att vattnet ingår i ett evigt kretslopp, så måste vi också ta hand om det.

Allt du spolar ner i toan eller vasken hamnar på reningsverket så småningom. Detsamma gäller det vatten du använder i duschen, diskmaskinen och tvättmaskinen. Genom att tänka på vad du spolar ut i avloppet bidrar du till att hålla vårt vatten rent.

Kostnaden för att ta hand om och transportera bort skräp som felaktigt hamnar på reningsverken är stor. Detsamma gäller problemen det orsakar på vägen i ledningsnätet och pumpstationer. Vissa kemikalier och läke­medel riskerar även att följa med det renade vattnet ut i naturen och påverka miljön negativt.  

Enkla tips för en bättre miljö

  • Släng inte skräp i toaletten – bara kiss, bajs och toapapper hör hemma där.
  • Köp miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel. Då minskar du på ett enkelt sätt mängden miljöfarliga ämnen som hamnar i vattnet. Välj produkter märkta med Bra miljöval, Svanen eller EU Ecolabel.
  • Dosera för mjukt vatten. I Kävlinge kommun har vi mjukt vatten, dosera enligt den lägsta rekommendationen på disk- och tvättmedelspaketen.
  • Dammsug innan du våttorkar. Damm suger åt sig miljöfarliga ämnen från textilier, elektronikprodukter, byggmaterial mm. Det är bättre att det hamnar i soporna än i avloppet.
  • Lämna rester av färg och kemikalier till återvinningscentralen och överblivna läkemedel till apoteket. Då tas de om hand på bästa sätt.
  • Drick kranvatten. Kranvatten är billigare än förpackat vatten. Dessutom ger transporten av flaskor enorma mängder koldioxidutsläpp. Både du och miljön vinner på att vi släcker törsten med kranvatten.
  • Tvätta bilen miljövänligt. Mest miljövänligt är det att tvätta bilen i en biltvätt eller gör-det-själv-hall. Om du måste tvätta bilen hemma ska du inte stå på gatan eller garageuppfarten. Ställ istället bilen på en gräsmatta eller grusplan.


Uppdaterad 2020-08-28

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga