Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Bygga, bo och miljö

Här finns svaren på de vanligaste frågorna som kommer till kommunen. Hittar du inte svaret på din fråga här så kan du även kontakta kommunens kundtjänst som hjälper dig med ditt ärende.

Bygglov
Behöver jag bygglov för att måla om mitt hus i ny kulör?
Om byggnaden ligger i ett område med detaljplan behöver du bygglov för att ändra utseende på byggnaden genom att:
• byta kulör på byggnaden (till exempel från gul till röd färg)
• byta fasadbeklädnad (till exempel från puts till trä)
• byta material på taket (till exempel från tegel till plåt)

Jag vill fälla träd på min tomt, krävs det marklov för det?
Inom vissa detaljplaner behöver du marklov för att fälla träd. Det kan i vissa fall även finnas krav på återplantering. Reglerna för just ditt område finns beskrivet i detaljplanen. Du kan kontakta kundtjänst för mer information på 046-73 90 00.

Hur högt staket, plank eller mur får jag bygga utan bygglov?
Kommunen har gjort ett förtydligande och en tolkning av Plan- och bygglagen och antagit riktlinjer för plank, staket och mur som innebär att staket/plank högre än 120 cm (för Sandskogen gäller 80 cm) kräver bygglov, liksom murar högre än 60 cm. Staketkonstruktioner med genomsiktlighet större än 50 % och med en höjd mindre än 1,8 meter kräver inte bygglov. Mer information hittar du kommunens webbplats..


VA och renhållning
Varför står det lägenhetsavgift på vår VA-faktura när vi bor i villa?
Lägenhetsavgiften är en del i de fasta kostnader som du betalar för att ha tillgång till vatten och avlopp. Varje hushåll betalar en lägenhetsavgift. Om du bor i villa betalar du en lägenhetsavgift och ett hyreshus med sju lägenheter betalar sammanlagt sju lägenhetsavgifter. Mer information om kommunens VA-taxa finns på vår webbplats och du kan även ringa kommunens kundtjänst på 046-73 90 00 om du har några frågor.

Vilka öppettider har återvinningscentralen och vad får jag kasta där?
Sysav återvinningscentral på Floravägen i Kävlinge är öppen måndag-torsdag kl. 11-18, fredag-söndag 9-15. Avvikande öppettider och information om vad de tar emot finns på Sysavs webbplats .

Hur gör jag ändringar i mitt renhållningsabonnemang?
Från och med den 1 juni 2017 ansvarar Sysav för den regionala avfallshanteringen och återvinningen i södra Skåne. E-tjänster som tidigare funnits hos Kävlinge kommun har nu flyttats över till Sysavs webbplats istället.


Felanmälan
Hur gör jag en felanmälan?
Är det någonting som inte fungerar, från att gatubelysningen inte fungerar till att gräset inte blivit klippt eller ett hål i gatan så kan ni använda vår e-tjänst för felanmälan eller ringa kommunens kundtjänst på 046-73 90 00.


Uppdaterad 2019-04-12

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga