Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Omsorg och hjälp

Här finns svaren på de vanligaste frågorna som kommer till kommunen. Hittar du inte svaret på din fråga här så kan du även kontakta kommunens kundtjänst som hjälper dig med ditt ärende.

Vem kan få färdtjänst och hur ansöker jag?
Den som har ett funktionshinder som är varaktigt i mer än 3 månader där funktionshindret medför väsentliga svårigheter att åka med allmänna kommunikationer och/eller svårigheter att förflytta sig på egen hand kan vara berättigad färdtjänst. Ansökan görs via en e-tjänst eller så skickas ansökningshandlingarna hem till dig efter kontakt med kundtjänst på 046-73 90 00.

Vem kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrad och hur ansöker jag?
Parkeringstillstånd för rörelsehindrad är avsett för rörelsehinder varaktiga mer än 6 månader och det finns olika kriterier att uppfylla beroende på om sökande är förare eller passagerare.

För förare beviljas tillståndet om den sökande har väsentliga svårigheter att förflytta sig och trots hjälpmedel inte klarar av att ta sig en kortare sträcka. I regel beviljas inga parkeringstillstånd om man kan förflytta sig längre än 100 meter. I bedömningen tas inte hänsyn till om den sökande använder hjälpmedel som exempelvis rullator, kryckor eller käpp och inte heller om pauser under förflyttningen behövs.

För rörelsehindrad som inte själv kör fordon utfärdas parkeringstillstånd endast om särskilda skäl föreligger. Den sökande skall ha ett så betydande tillsynsbehov att denne inte kan lämnas ensam ens för en kortare stund medan bilen parkeras. Transportstyrelsen menar att passageraren inte på något sätt skall kunna kommunicera, förflytta sig eller kunna värja sig mot fara och således inte kunna invänta föraren själv vid målpunkten.
Du kan ansöka via en e-tjänst eller få ansökningshandlingarna skickade hem till dig genom att kontakta kundtjänst på 046-73 90 00.

Hur ansöker jag om försörjningsstöd?
Försörjningsstöd (ekonomiskt bistånd) kan beviljas i vissa situationer efter en individuell prövning. Du kan själv göra en provberäkning för att få reda på om din ekonomi ligger över eller under nivån för försörjningsstöd. Kontakta kommunens kundtjänst på 046-73 90 00 för att komma i kontakt med en socialsekreterare.

Jag är i behov av hemtjänst och/eller hjälpmedel i hemmet, vart vänder jag mig?
Du kontaktar den arbetsterapeuten som ansvarar för ditt geografiska område i kommunen. Är du osäker på vem du ska prata med så kontakta Kundtjänst på 046-73 90 00 så hjälper de dig vidare.

Vi väntar barn/har fått barn och vill skriva på föräldraskapsbekräftelse?
Om föräldrarna inte är gifta när barnet föds måste föräldraskap fastställas för den som inte bär barnet. Kontakta kundtjänst för att boka in en tid på 046-73 90 00. Det kan göras redan innan barnet är fött, vi rekommenderar dock att ni passerat vecka 22 innan vi skriver föräldraskapsbekräftelse. Har ni gemensamma barn sedan tidigare kan ni även välja att få papperna hemskickade.


Uppdaterad 2019-06-13

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga