Kris och beredskap

Kommunen ska stötta och informera när en kris eller allvarlig störning inträffar. Som privatperson har du ett ansvar för din egen beredskap. Ju fler som är förberedda på att klara sig själv desto bättre kan samhället hjälpa de som är i störst behov av hjälp.

Ung kvinna och man lagar mat och spelar kort under ett strömavbrott.

Bild: MSB

Kommunens krisberedskap

Kommunens krisberedskap handlar om att rusta vårt lokala samhälle inför olika typer av påfrestningar. Målet är att samhällsviktiga funktioner ska kunna hålla igång, även vid oväntade händelser.

I kommunens ansvar ingår bland annat att:

  1. Planera
    Vi har en kris- och krigsledningsplan som ger oss en god beredskap för kriser. Planen beskriver hur vi ska organisera, leda och samordna våra verksamheter vid såväl "vanliga" olyckor som vid extraordinära händelser. Medarbetare och politiker utbildas och övar kontinuerligt.
  2. Minska konsekvenser och driva samhällsviktig verksamhet
    Ett av våra övergripande mål är att minska konsekvensen av händelser för de som bor och vistas i kommunen. Vi ska också se till att våra samhällsviktiga verksamheter kan fortsätta även vid störningar. Dessutom har vi ett ansvar för att förhindra och begränsa skador på människor, miljö och egendom inom vårt geografiska område.
  3. Samverka
    Kommunen behöver samverka med andra myndigheter, som exempelvis polis, räddningstjänst, länsstyrelse och frivilligorganisationer.
  4. Ge stöd
    Vi ansvarar för att du ska få det psykologiska och sociala stöd du behöver vid en kris. Då det behövs kan vi erbjuda akut krisstöd.
  5. Informera
    Vid en kris ska vi ge snabb, tillförlitlig och tydlig information till alla kommuninvånare och till de som vistas i och/eller är verksamma i kommunen.

Din krisberedskap

Om det blir en allvarlig störning i samhället måste du själv ha en krisberedskap för att kunna ordna med vatten, mat och värme. Du behöver klara dig själv utan samhällets hjälp i minst en vecka.

En allvarlig störning kan vara allt från kraftiga stormar som slår ut elnät och telefoni till att vattnet i en kommun är obrukbart och måste kokas.

Utgå från dina fem grundbehov

Planera din hemberedskap utifrån våra fem grundbehov:

  1. Vatten - En vuxen person behöver dricka 2-3 liter vatten om dagen.
  2. Mat - Skaffa matvaror med lång hållbarhet och bra näringsinnehåll.
  3. Värme - Vid ett strömavbrott blir din bostad snabbt kall, särskilt på vintern.
  4. Trygghet - Du behöver kunna ha kontakt med anhöriga, följa nyheterna och ta del av meddelanden från myndighet.
  5. Sömn - Vi behöver sömn för att både kroppen och hjärnan ska få sin vila.

Utöver detta behöver du exempelvis mediciner, sanitetsprodukter och pengar.

Checklistor och tips

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har checklistor och tips för hemberedskap på sin hemsida.

Trygghetspunkter

I Kävlinge kommun finns fem trygghetspunkter, som kan aktiveras vid en större kris eller händelse. Hit kan du vända dig för att få information och stöd.

På de primära trygghetspunkterna finns värme, nödvatten och kommunikationsmöjligheter. De har tillgång till reservkraft och personal oavsett tid på dygnet.

Alla trygghetspunkter har kontakt med bland annat polis, räddningstjänst och kommunens krisledning och erbjuder korrekt och aktuell information om läget.

Trygghetspunkter i Kävlinge kommun:

Primära

  • Korsbackahallen, Sunnanväg 2 i Kävlinge
  • Tolvåkershallen, Bollvägen 6 i Löddeköpinge

Ortsnära - främst lokala informationspunkter

  • Viken idrottshall, Friluftsgatan 6 i Furulund
  • Skönadalshallen, Pulpetvägen 4 i Hofterup
  • Dösjebro gymnastiksal, Karabyvägen 531 i Dösjebro
Karta över Kävlinge kommun, med trygghetspunkterna utmärkta.

Skyddsrum

I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum i olika typer av byggnader. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.

De flesta skyddsrum används i fredstid som helt vanliga lokaler. När det behövs ska skyddsrummen kunna ställas iordning inom 48 timmar.

MSB har det övergripande ansvaret men fastighetsägaren ansvarar för att underhålla sitt skyddsrum.

Karta över skyddsrum

På MSB:s webbplats finns en kartportal där man kan se och söka efter skyddsrum.

OBS! Tänk på att inte använda dig av en gammal och inaktuell webbläsare som Internet Explorer om du vill kunna tillgodogöra dig all information i exempelvis karttjänster.

Frivillig resursgrupp, FRG

Frivilliga Resursgruppen är ett samarbete mellan kommun och de frivilliga försvarsorganisationerna med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

En FRG-grupp finns till hands när kommunens ordinarie resurserna behöver förstärkas och kallas in av kommunen vid behov. De kan exempelvis hjälpa till med evakueringar, information, administration och andra praktiska uppgifter.

Vem kan vara med i FRG?

Du kan gå med i FRG om följande stämmer in på dig:

  • Du är mellan 16-85 år.
  • Du bor i Kävlinge kommun eller i närheten.
  • Du bör vara stresstålig, flexibel och bra på att ta initiativ.

Du behöver inte ha några förkunskaper. FRG ger dig den utbildning du behöver, exempelvis i krishantering, första hjälpen och hjärt- och lungräddning.

Mer information och medlemskap

Om du vill anmäla ditt intresse till FRG eller få per information, kontakta Ann Örenholm-Persson, ordförande i Civilförsvarsförbundet Kävlinge.

Telefon: 070-893 62 48
E-post: ann@nilab.se

Information vid kris och störningar

I krissituationer kan det vara svårt att veta var man ska leta efter information och vilka källor man kan lita på. Här under berättar vi hur myndigheter kommunicerar vid kriser och ger tips på pålitliga källor.

Så håller du dig informerad

Din viktigaste källa till information i händelse av kris är webbplatsen krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här hittar du samlad information från myndigheter vid kriser eller allvarliga händelser.

Du kan även ringa 113 13, som är ett nationellt nummer dit du kan vända dig för information om kriser i samhället.

Lokal information från Kävlinge kommun

Om en katastrof eller större olycka inträffar inom Kävlinge kommun kommer information ges på webbplatsen kavlinge.se och kommunens Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Radio och TV

Du kan också få information samt viktiga meddelanden till allmänheten (VMA) via Sveriges radios FM-kanaler eller någon av följande TV-kanaler: Sveriges television, TV4, kanal 5 eller kanal 9.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

VMA är ett varningssystem som används när det sker olyckor och andra allvarliga händelser där allmänheten kan vara i fara. Det kan vara gasläckor, oväder eller stora bränder.

VMA kommuniceras på följande sätt:

  • En ljudsignal som sänds ut utomhus, kallad "Hesa Fredrik". Läs mer nedan.
  • Ett informationsmeddelande i radio och tv.
  • SMS-utskick till de som berörs geografiskt.
  • Apparna Krisinformation och SOS Alarm (112) till din smartphone, om du slår på push-notiser.

Varningssignalen "Hesa Fredrik" är ett högt utomhuslarm som består av en 7 sekunder lång ihållande signal följd av 14 sekunders tystnad. Det ljuder under minst två minuter.

"Hesa Fredrik" testas fyra gånger per år: Den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, kl.15.

Vad ska jag göra när jag hör VMA-signalen?

När du hör "Hesa Fredrik" ska du:

  • Håll dig inomhus.
  • Stänga dörrar, fönster och ventilation (fastighetsägaren ansvarar för att stänga ventilation i hyreshus).
  • Lyssna på lokalradio eller se på tv eller text-tv för mer information.

Radio och tv-kanaler för VMA

Nedanstående radio och tv-kanaler ska sända VMA-meddelanden:

  • Sveriges Radios FM-kanaler
  • Sveriges Television
  • Sveriges Utbildningsradio
  • TV4
  • Kanal 5
  • Kanal 9

Få SMS-meddelande vid störningar och i kris

Är du skriven på en adress i Kävlinge kommun och har en mobiltelefon registrerad på samma adress får du automatiskt våra SMS-utskick vid störningar.

Lägg till mobilnummer eller avregistrera från sms-utskick

Har du skyddat nummer eller ett oregistrerat kontantkort? Kanske äger du ett fritidshus eller driver företag i kommunen? Vill du hålla dig uppdaterad om händelser och störningar i kommunen ska du registrera ditt mobilnummer för att få våra SMS-utskick.

Observera! Tänk på att du måste registrera det mobilnummer som du vill att vi ska skicka SMS till och den adress som du vill få meddelanden om.

Om du vill att något av dina abonnemang, exempelvis ditt barns mobilnummer, ska undantas från SMS-utskicken avregistrerar du det enkelt själv.

Desinformation - Bli inte lurad

Det finns personer som försöker påverka bilden av verkligheten, särskilt när det är oroligt i vår omvärld. Deras mål är att få dig att tveka på vad som är sant och tappa förtroende för vårt samhälle. Var därför alltid noga med varifrån du får din information.

Desinformation innebär att en privatperson, organisation eller främmande makt sprider förvrängda berättelser eller falsk information för att påverka och styra vad andra ska tänka och tycka. Ofta vill den som sprider desinformation sprida oro, rädsla och ilska.

Genom att blanda desinformation och sanning blir den svårare att upptäcka. Det finns också en risk att personer oavsiktligt delar oriktig infomration, och på så vis sprider misinformation. Var därför alltid källkritisk.

Bli inte lurad

Myndigheten för psykologiskt försvar har sammanställt fyra knep som stärker din motståndskraft mot desinformation och misinformation:

  1. Se upp - Var vaksam på information, bilder eller annat som upprör, skrämmer och skapar starka känslor.
  2. Tänk efter - Undvik att bli en del i spridningen av desinformation och misinformation. Tänk efter innan du delar vidare information till vänner eller genom sociala medier.
  3. Kolla källan - Lär dig hur digitala plattformar är uppbyggda och var källkritisk. Ta ett steg tillbaka och dubbelkolla informationen.
  4. Sök bekräftad info - Lyssna på myndigheternas information, håll dig uppdaterad. Det gäller särskilt när det skett något som skapar starka känslor.

Räddningstjänst

Räddningstjänsten Syd är räddningstjänst i kommunerna Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö. De arbetar för ett tryggt och säkert samhälle och finns till för dig dygnet runt årets alla dagar.

Räddningstjänsten Syd

Räddningstjänsten Syds uppdrag är att förebygga olyckor och att snabbt och effektivt genomföra räddningsinsatser av olika slag.

Räddningstjänsten tar sig an bränder, drunkningar och trafikolyckor och agerar vid stormskador, ras, kemikalieolyckor och farliga utsläpp.

De arbetar också med samhällsplanering, organtransporter, tillsyn av brandskydd och utfärdar tillstånd för brandfarliga och explosiva varor.

Station i Löddeköpinge och Kävlinge

Kävlinge kommun utgör tillsammans med Eslövs kommun ett av Räddningstjänsten Syds fyra distrikt. Distriktets huvudstation är belagd i Löddeköpinge, och där arbetar cirka 20 brandmän, befäl samt en distriktschef.

Kommunen har också en deltidsbrandstation i Kävlinge. Personalen här har dock en annan huvudsaklig sysselsättning och rycker in vid behov.

Brandriskprognos och eldningsförbud

Under perioden april till september ger Räddningstjänsten Syd varje vecka brandprognoser till förbundets fem kommuner om aktuellt brandriskindex för respektive kommun. Indexvärdet består av fyra nivåer som beskriver risken för brandspridning i samband med eldning.

Räddningstjänsten Syd har inte själv mandat att fatta beslut om eldningsförbud för en kommun, utan ger endast kommunen rekommendationer. Kävlinge kommun fattar sedan ett beslut utifrån de rekommendationer vi får från räddningstjänsten.

Eldningsförbud och brandrisk - vad får du göra?

Följande gäller vid brandrisk och/eller eldningsförbud:

Mycket stor brandrisk

Nedanstående är inte tillåtet vid mycket stor brandrisk och eldningsförbud:

Gemensamma ytor och allmänna platser utomhus:

  • Elda eller grilla på kommunens grillplatser.
  • Använda engångsgrillar.
  • Bränna kol, ris, grenar eller gräs.
  • Använda gasolbrännare, spritbrännare, fyrverkerier eller pyroteknik.

På din egen tomt:

  • Använda vedeldad badtunna.
  • Använda ogräsbrännare.
  • Elda trädgårdsavfall eller använda så kallade eldkorgar.

Om du har en egen tomt med sten, grus eller annan icke lättantändligt underlag så får du grilla med kol/briketter/gas om grillen står stabilt på ben eller stativ, på säkert avstånd från allt som kan brinna och du har tillgång till vatten eller annan släckning.

Stor brandrisk

Nedanstående är inte tillåtet vid stor brandrisk och eldningsförbud.

Gemensamma ytor och allmänna platser utomhus:

  • Använda engångsgrill eller använda "hemmagrill" utanför din egen tomt.
  • Bygga egna grillplatser av sten eller stockar.
  • Använda ved att elda med på allmänna grillplatser.
  • Använda fyrverkerier eller pyroteknik.

Du får lov att använda av kommunen iordningställda grillplatser inom om du eldar med kol eller briketter.

På din egen tomt

  • Använda vedeldad badtunna.
  • Använda ogräsbrännare.
  • Elda trädgårdsavfall eller använda så kallade eldkorgar.

Om du har en egen tomt med sten, grus eller annan icke lättantändligt underlag så får du grilla med kol/briketter/gas om grillen står stabilt på ben eller stativ, på säkert avstånd från allt som kan brinna och du har tillgång till vatten eller annan släckning.

Lån av flytväst

Hos Räddnignstjänsten Syd kan du låna flytvästar kostnadsfritt.

Flytvästarna finns i alla storlekar och du kan låna dem i upp till två veckor. Du hämtar och lämnar flytvästarna på stationen i Löddeköpinge, Fågel Fenixväg 5.

För mer information och för att boka flytvästar: ring Räddningstjänsten Syds växel på 046-540 46 00 och be att få prata med styrkeledaren på station Löddeköpinge.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?