Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Tänker du elda vid Valborg? Några tips innan du tänder

Eldning kan ställa till problem om brasan inte anläggs på rätt sätt. Det gäller att förhindra både brand och störningar av rök för omgivningen.

Kontakta alltid Polisen i förväg vid eldning på offentlig plats
Om eldning ska ske på offentlig plats och inom detaljplanerat område ska Polisen kontaktas. Polisen beslutar om tillstånd enligt ordningslagen.

Räddningstjänsten kan utföra eldningsförbud
Är det mycket torrt i skog och mark kan räddningstjänsten förbjuda eldning, vilket sker genom att eldningsförbud utfärdas. Under förutsättning att det inte råder eldningsförbud, bör man utse en säkerhetsansvarig person för bränningen, generellt sett är den som tänder brasan ansvarig för bränningen.

Använd trä/näverlunta för att tända brasan
Tänd brasan i första hand med trä/näverlunta, alternativt tändvätska. Använd inte bensin, eftersom det är mycket farlig på grund av gasbildning. Använd absolut inte spillolja som är både miljö- och hälsofarligt.

Bevaka elden och släck eventuell glöd efteråt
Bevaka elden och räfsa ihop gammalt gräs i anslutning till brasan. Se till att elden inte sprider sig. När majbrasan har brunnit ner ska resterna skottas ihop och eventuell glöd släckas.

Elda aldrig avfall
Det är aldrig tillåtet att elda avfall. Detta inkluderar även till exempel målat eller impregnerat trä, kartonger och rivningsmaterial samt miljöfarligt avfall. Sådant avfall ska transporteras till kommunens återvinningscentral.

Kontrollera att inga djur gömmer sig i rishögen
Sist men inte minst  - glöm inte att rishögen kan ha blivit boplats för djur. Igelkotten övervintrar gärna i rishögar och småfåglar och katter med kattungar använder dem som boplatser. En bra försäkran är att dagen innan flytta brasan någon meter. Är den stor så använd en lång planka för att häva upp brasan.

Trevlig valborg!

Uppdaterad 2018-04-23

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER