Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Chansen att testa att jobba där man behövs

Ahmed Haidari och Amalia Ask är två av 100 sommarpraktikanter som fått chansen att under tre veckor testa på arbetslivet och tjäna sina egna pengar.

Ahmed Haidari.

Ahmed Haidari, 18 år.

Sommarpraktikplats: Gruppboende inom hemvården.

Varför sökte du sommarpraktik?
Jag kom till Sverige för tre år sedan och tycker att det bästa sätt att lära sig språket är att vara och umgås med andra människor. Jag ville gärna prova att arbeta med äldre.

Hur har det varit?
Jag trivs väldigt bra med både personalen och boende. Jag umgås med de boende, vi pratar, skrattar och skojar, går promenader. Jag tar fram mat och fika, städar undan och hjälper dem boende med det jag kan. De berättar historier om sitt liv och jag berättar om mitt liv. Vi har utbyte av varandra. Dagarna går fort och det känns bra att man får hjälpa till och behövs.

Vad har du lärt dig?
Jag har lärt mig hur man tar hand om äldre, hur deras dagar ser ut, vad dem behöver för att klara sig och hur det fungerar på ett äldreboende.

Framtidsplaner?
Jag vill jobba med detta. Jag hoppas att jag kan komma in på gymnasiet. Jag vill läsa omsorg och i framtiden vill jag jobba med människor.

Amalia Ask.

Amalia Ask, 16 år.

Sommarpraktikplats: Gatu- och parkskötsel.

Varför sökte du sommarpraktik?
Jag ville ha ett sommarjobb där man är ute och arbetar, där jag får frisk luft och får röra på mig. Jag hade ett liknande sommarjobb förra året och tyckte att det var trevligt. Jag kommer att söka igen nästa år och kan rekommendera andra att göra det.

Hur har det varit?
Jättebra. Dagarna består av varierande arbetsuppgifter och vi åker runt till olika platser i kommunen. Vi får instruktioner av vår handledare och sedan har man fått arbeta själv. Allmänheten har kommit fram flera gånger och berömt oss, det är kul att veta att det man gör uppskattas.

Vad har du lärt dig?
Allt om parkskötsel. Nu kan jag klippa häckar och stamskott, kratta och trimma, och jag vet vad man ska tänka på vid olika platser och lägen.

Framtidsplaner?
Jag ska bli brandman och hoppas komma in på brandmansutbildningen direkt efter gymnasiet.

Sommarpraktik 2018

Kävlinge kommun har i år runt 100 sommarpraktikplatser som är fördelade inom gata/park (parkskötsel), restaurang, hemvård, arbete med personer som har en funktionsnedsättning, förskola, fritidshem och kulturskola, samt Vikingatider och teater.

Totalt sökte 285 ungdomar sommarpraktik. Urvalet skedde utifrån kriterierna ålder, utbildning, särskilda behov samt om den sökande tidigare haft sommarpraktikplats hos oss. Studerande vid vård- och omsorgsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet samt restaurang- och livsmedelsprogrammen har prioriterats och de har också kunnat få sommarpraktik två år i rad.

Läs mer om sommarpraktik och hur det fungerar

Uppdaterad 2018-07-30

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga