Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

En miljon kronor till satsning inom välfärdsteknik

Kävlinge kommun får drygt en miljon kronor i statsbidrag för investeringar i välfärdsteknik inom sektor Omsorg. Kommunen investerar i en upplevelsecykel, en ätrobot, tre digitala bordspel och olika digitala lösningar för delegering och läkemedelshantering.

- Vi ser detta som en chans att testa något nytt för att sedan utvärdera om vi ska investera mer och utöka användandet i våra verksamheter. Vi har valt att använda bidraget inom områden som gynnar både våra brukare och vår personal, säger Pontus Liljenberg, e-hälsosamordnare inom sektor Omsorg.

Regeringens bedömning är att investeringstakten i välfärdsteknik behöver öka - 350 miljoner kronor har därför fördelats till samtliga Sveriges kommuner. Med hjälp av välfärdsteknik kan såväl unga som äldre personer med funktionsnedsättning blir mer självständiga, mer delaktigta och uppnå en högre livskvalitet. Välfärdsteknik kan även bidra till bättre arbetsmiljö för kvinnor och män som arbetar inom berörda verksamheter. Läs mer om regeringens beslut kring satsningen på välfärdstekniklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kävlinge kommun kommer under hösten investera i följande:

 • BikeAround jDome är en upplevelsecykel som tar en runt i världen via Google street view vars rörliga bilder som projiceras på en sfärisk projektorduk framför användaren.
  Cykeln bidrar till ökad fysisk aktivitet och delaktighet hos användarna och genom att den kan ta en till olika platser i världen så kan den också bidra till att väcka gamla minnen till liv. Cykeln kommer att vara placerad på Billingshäll, tanken är att både boende och andra kommuninvånare kommer kunna boka och använda cykeln.

 • Bestic ätrobot är ett äthjälpmedel, som kan öka självständigheten hos vårdtagaren som är i behov av hjälp med matning. Äthjälpmedlet ses som ett test och syftet är att tillföra ny kunskap i verksamheten och att man kan tänka i nya banor med hjälp av ny teknik. Se film om Bestic ätrobotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Tovertafel (som betyder magiskt bord på holländska) är ett digitalt bordsspel för personer med svår till medelsvår demens och personer inom LSS. Tre spel kommer att köpas in och ska monteras på demensenheter och inom LSS-verksamheten. Spelet innebär fysisk och kognitiv träning samt ökad delaktighet och ökad sociala samvaro för
  dem som spelar.

 • Digitala och nyckelfria medicinskåp. Syftet är att öka säkerheten kring
  läkemedelshanteringen genom att endast personal med rätt behörighet kan låsa upp brukarens medicinskåp med sin tagg eller sin mobiltelefon. Lösningen erbjuder spårbarhet av vem som öppnat samt vid vilken tidpunkt vilket är viktigt för att t.ex. motverka läkemedelsstölder

 • Ökad patientsäkerhet kring läkemedelsöverlämningar. Investering av system som säkerställer att endast behörig personal ger läkemedel till våra brukare och att den personalen har rätt kompetens kring läkemedel.

Införandet av varje del kommer att ske under 2019.

Uppdaterad 2018-11-01

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga