Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Fotboll på schemat på Korsbackaskolan i höst

I höst kommer Korsbackaskolan att ha fotboll på schemat.

Korsbackaskolan startar en idrottsakademi för fotbollsintresserade ungdomar i samarbete med MFF. Från och med höstterminen 2018 kommer 24 elever i årskurs 7 att ha fotboll på schemat.

I mars var det uttagningar och 45 ungdomar provspelade till platserna som erbjuds. Mats I Svensson, själv före detta förstemålvakt i Landskrona Bois under mer än tio år, är rektor på Korsbackaskolan. Han berättar:

– Uttagningarna sker på fotbollsgrunder, men de baseras också på karaktär. Betyg har ingen betydelse, men du måste visa att du både kan spela fotboll och att du är motiverad att satsa på ditt skolarbete. MFF har skapat en uppförandekod som tydligt beskriver att om du inte sköter ditt skolarbete får du inte vara med på träningarna. Därför är det viktigt att det blir tydligt redan vid intagningen, och när vi erbjuder en elev en plats i idrottsakademin kommer både eleven och föräldrarna att få skriva på ett ”kontrakt” kring detta upplägg.

Träning tre dagar i veckan

Eleverna kommer delas upp så att det blir 12 elever i två ordinarie klasser. Tre dagar i veckan kommer de att ha fotbollsträning på förmiddagen, när de andra har vanliga lektioner. I gengäld kommer de att ha extra teoretiska lektioner några eftermiddagar i veckan. Träningarna leds dels av en lärare på skolan, dels av en MFF-tränare som kommer till skolan. Förhoppningen är att fotbollen både ska uppmuntra ungdomarna att röra på sig mer, utvecklas inom sin sport, och att de samtidigt blir motiverade att satsa på skolarbetet.

– Erfarenheterna från MFF:s idrottsakademier är att ungdomarna satsar mer på skolan, för man vill ju inte missa en träning. Och vi hoppas också på att dessa ungdomar ska inspirera andra på skolan att både röra sig mer och ta skolan på allvar, säger Mats.

Förhoppning om fler profilprogram

Mats hoppas på att Korsbackaskolan om några år ska kunna erbjuda fler idrottsakademier i olika sporter, men han tänker även att andra fritidsintressen skulle kunna bli profilprogram, till exempel inom musik och kultur.

– Att få lov att utvecklas inom sitt intresse inom ramen för skolan tror jag skulle motivera många unga att även satsa mer på skolarbetet. Vi vill inspirera våra ungdomar att växa, både genom sitt fritidsintresse och genom sitt skolarbete. Att skapa profilprogram tror vi är ett bra sätt att möjliggöra det, säger Mats.

MFF:s idrottsakademi

MFF har sedan många år ett utvecklat koncept, inom ramen för MFF i samhället, för att driva idrottsakademier med fotbollsinriktning. Till hösten är det totalt 13 högstadieskolor runt om i Skåne som tillsammans med MFF driver liknande fotbollsprofiler.

Läs mer: MFF:s fotbolls- och idrottsakademierlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2018-08-09

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga