Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Hur är det att vara kvinnlig företagare i Kävlinge?

Agneta Thulin har drivit företag sedan hon flyttade till Kävlinge kommun för 13 år sedan. Hennes råd till alla som vill starta företag är att göra marknadsundersökningar, prata med etablerade företagare och slutligen att ”våga testa”.

Foto på Agneta Thulin, företagare i Kävlinge.

Agneta Thulin. Foto: privat.

De senaste tjugo åren har Agneta Thulin varit egen företagare. De 13 senaste av dem har hon tillbringat i Kävlinge, som hon flyttade till från Mellanskåne.

- Jag är ursprungligen ekonom och hade jobbat 15 år på bank, men kände att jag ville göra något annat. Jag utbildade mig till inredningsdesigner och startade en firma inom den branschen. När jag och mina barn flyttade till Kävlinge ville jag etablera mig här och gjorde en marknadsundersökning. Då insåg jag att det inte fanns någon inredningsbutik i centrum och tänkte att det kunde vara en bra lösning för mitt företag – att kombinera en butik med mina tjänster inom inredning.

Och så blev det också. Fram till härom veckan drev hon inredningsbutik i centrum, men nu har företaget fått en mer renodlad inriktning på inredningsdesign och möbelrenovering. Agneta driver också en webbshop där hon säljer holländska inredningsprodukter.

- Min ekonomiska grundutbildning gör att jag hela tiden utvärderar mitt företag och nu var tiden mogen att släppa butiken. Något jag kommer att sakna med butiken är möjligheten att ta emot prao-elever och människor som arbetstränar. Det har verkligen gett mig otroligt mycket! Några av mina ”adepter” som jag tog emot som blyga ungdomar har gått vidare i sin karriär och jobbar med inredning eller försäljning i Paris och London numera. Det är så häftigt!

"Nätverk är väldigt viktiga"

Och hur är det då att vara kvinnlig företagare i Kävlinge? Agneta menar att som kvinna och egenföretagare måste man kanske vara lite extra stark.

- Jag har under mitt yrkesverksamma liv ibland märkt att jag blivit annorlunda bemött för att jag varit kvinna. Jag har mina främsta förebilder i släkten – såväl farmor som mormor och min mor var starka kvinnor, och de har varit väldigt viktiga för mig.

Agneta är också medlem i nätverket ”Höjdarna”, som samlar företagsamma kvinnor i kommunen.

- Nätverk är väldigt viktiga, tycker jag. Det bästa vore om det inte behövdes separata nätverk för kvinnor, men jag upplever att det fortfarande finns ett behov av dem. Självklart är drömmen att det inte ska behövas, utan att vi alla ska mötas på lika villkor, oavsett kön, färg, ålder och så vidare!

Agneta vill också dela med sig av några råd till alla som är intresserade av att starta eget.

- Det är alltid bra att gå på kurser och föreläsningar, som bland annat kommunen anordnar. Dessa ger både kunskap och inspiration. Sen finns det ju många företagare som gärna delar med sig av sina erfarenheter, så ta kontakt med någon du tycker verkar intressant och duktig. Vi som redan varit igång ett tag kan hjälpa dig så du slipper begå alla fel vi gjort, avslutar hon med ett skratt.

Om det kvinnliga nätverket Höjdarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Uppdaterad 2018-03-08

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga