Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

När naturen gör jobbet

Naturen bjuder oss på en massa fantastiska tjänster och produkter, har du tänkt på det? Växter renar luft, grönska minskar buller, bin pollinerar våra grödor så att vi kan få spannmål och andra livsmedel. För att bara nämna något av allt det gratisarbete naturen står till tjänst med. Dessa
tjänster kallas ekosystemtjänster och är livsviktiga för oss alla.

För att bevara och utveckla ett hållbart samhälle är det viktigt att vi tar hänsyn till
dessa livsviktiga ekosystemtjänster när vi planerar dagens och morgondagens Kävlinge.
Därför har en kartläggning av kommunens ekosystemtjänster precis gjorts – dels för att vi ska få bättre kunskap men också för att vi ska bli ännu duktigare på att planera framtidens Kävlinge.
– Vi har också passat på att titta på den så kallade gröna infrastrukturen i kommunen, berättar kommunens naturvårdsstrateg Patrik Lund. För att vi ska bevara och gynna den biologiska mångfalden – som är basen i alla friska och välmående ekosystem och därmed en förutsättning för ekosystemtjänster – måste vi erbjuda natur- och vattenområden som inte ligger allt för långt från varann. Arterna som vi vill erbjuda livsrum i kommunen måste kunna sprida sig, hitta föda och partners och så vidare. Vi kan inte ha spridda fläckar av natur, det räcker inte. Vi måste se till att naturfläckarna kan ”kommunicera” med varandra, annars utarmar vi den biologiska mångfalden.

I samband med kartläggningen av den gröna infrastrukturen kom det fram att miljöerna kring kommunens vattendrag, Kävlingeån och Saxån, är otroligt viktiga för kommunens naturvärden och biologiska mångfald.
– Vår kust och våra betesmarker är också otroligt viktiga ur detta perspektiv, avslutar Patrik.

Uppdaterad 2018-07-11

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga