Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Viktigt att veta om fyrverkerier

Varje år sker många bränder och olyckor på grund av fyrverkerier. I Kävlinge kommun krävs tillstånd för användning av fyrverkeri inom tätbebyggt område, förutom vid årsskiftet och i anslutning till familjehögtider.

I Kävlinge kommun är det tillåtet att använda nyårsfyrverkerier den 31 december–1 januari. Det är även tillåtet att använda mindre fyrverkerier i anslutning till familjehögtider. Det krävs tillstånd av polisen om du vill använda fyrverkerier inom tätbebyggt område vid andra tillfällen.

I Kävlinge kommun är det är alltid förbjudet att använda fyrverkerier och pyrotekniska varor i närheten av sjukhus, vårdhem och ålderdomshem. Det finns lokala ordningsföreskrifter kring fyrverkerier och pyrotekniska varoröppnas i nytt fönster. Polisen övervakar och utreder att dessa följs.

Fyrverkeriförsäljning

Fyrverkeriförsäljning i Räddningstjänsten Syds medlemskommuner får endast ske av verksamheter som har fått tillstånd av Räddningstjänsten Syd. Att sälja fyrverkerier utan tillstånd är ett brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Observera att det är 18 års åldersgräns på fyrverkerier och att langning av fyrverkerier är olagligt. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Har du frågor kring försäljningstillstånd eller information om butiker som säljer till minderåriga? Kontakta Tillsyn Direkt på 046-540 46 99. Information om langning av fyrverkerier lämnas till Polisen på telefon 114 14.

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Tillsyn Direkt på 046-540 46 99.

Läs mer om vad som gäller hos Räddningstjänsten Syd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tänk på säkerheten

Varje år inträffar dessutom många bränder i bostäder och andra byggnader som ofta orsakas av raketer som hamnar fel på grund av slarv med säkerheten och/eller berusning i samband med hanteringen av fyrverkeripjäserna.

Du som tänder på är ansvarig för att ingen människa skadas av dina fyrverkerier och att se till att fyrverkerierna inte skadar byggnader och egendom i närheten.

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri:

  • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll dig på ett behörigt säkerhetsavståndenligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Ta hänsyn till miljön

Det är viktigt att plocka undan rester av avfyrade fyrverkerier efter sig eftersom det ses som nedskräpning. Avfyrade fyrverkerier sorteras som brännbart restavfalllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Fyrverkerier som inte är avfyrade ska lämnas tillbaka till inköpsställetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad 2018-12-27

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga