Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Bygglovsansökan för nytt miljöcertifierat medborgarhus 

Utformningen av Kävlinge kommuns nya medborgarhus är klar. Idag lämnade KKB Fastigheter AB in bygglovsansökan för en modern miljöprofilerad byggnad som knyter samman kommunens historia med framtiden. Byggstart beräknas till början av nästa år och ambitionen är att medborgarhuset ska vara inflyttningsklart hösten 2021.

Det är en unik byggnad med stark identitet som KKB nu har lämnat in bygglovsansökan för. Inspiration har hämtats från Kävlinge kommuns tradition av bruksbyggnader, som sockerbruket och det gamla spinneriet, men där den robusta formen förfinats med detaljer som även de har sitt ursprung i symboliskt viktiga byggnader i kommunen.

– Vi ville skapa en platsunik byggnad för Kävlinge. Detta är ett medborgarhus som inte kan ligga någon annan stans än i Kävlinge kommun, förklarar Charlotte Kristensson, arkitekt på FOJAB och som tillsammans med kollegan Andreas Jentsch har ansvarat för projektet.

Resultatet är en byggnad som sticker ut men som är tänkt att hålla för lång tid framöver – rött tegel med veckad fasad och veckat tak, där glaspartier och zinkdetaljer bryter av och skapar en unik arkitektur.

Det nya medborgarhuset präglas av flexibla och intelligenta lösningar men framförallt av ett hållbarhetsfokus och en uttalad miljöprofil.

– Vi bygger enligt den högsta miljöcertifieringen; Miljöbyggnad Guld. Hållbarhetsaspekten är mycket viktig för oss och kommer att vara vägledande i all kommunal verksamhet framöver, förklarar Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande.

Medborgarhuset blir en mötesplats med hög tillgänglighet, där kommuninvånarna ska känna sig 100 % välkomna. Förutom bibliotek kommer huset att rymma lokaler som kan nyttjas av föreningar och privatpersoner för egna arrangemang. På de övre våningsplanen finns sammanträdesrum för politiker och arbetsplatser för 200 av Kävlinge kommuns medarbetare.

Nästa steg på vägen mot ett nytt medborgarhus är att ta in anbud från byggherrar.

– Nu påbörjas upphandlingsprocessen, som beräknas pågå under hösten och fram till årsskiftet. Ambitionen är att ta det första spadtaget i början av nästa år, säger Jimmie Persson, fastighetschef på KKL, KKB Fastigheters systerbolag för samhällsnyttiga fastigheter.

Certifiering av Miljöbyggnad Guld

Miljöbyggnad är ett svenskt system för miljöcertifiering av byggnader, där miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas av tredje part. En noggrann kontroll görs med sexton olika indikatorer för bland annat energianvändning, innemiljö och material. Kraven som ställs för Miljöbyggnad Guld är mycket höga.

Mer om Miljöbyggnad Guldlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2019-08-28

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga