Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Korsbackaskolan – en välfungerade skola där alla ska trivas

Kjell Sköldborn, musiklärare, Mats I Svensson, rektor och Kerstin Sjöberg, biträdande rektor på Korsbackaskolan, vittnar alla om en skola med högt i tak, där kunskap och bra relationer står i fokus. Långt ifrån det dåliga rykte som skolan dras med.

Korsbackaskolan är tätorten Kävlinges enda högstadieskola. Under många år har skolan dragits med ett dåligt rykte. Men tvärt emot vad ryktet säger är detta inte bara en skola där både elever och lärare trivs, det är också en skola där eleverna presterar över riksgenomsnittet, visar färsk statistik.

Bra relationer en nyckel

Kjell Sköldborn är musiklärare på skolan sedan snart två år. När han skulle börja fick han höra att det var en stökig skola. Men när han väl började märkte han inget av detta:

– Tvärt om upplevde jag att det var ett väldigt bra klimat på skolan, bra kollegor och bra stämning mellan lärare och elever. Inget av det jag fått höra stämde med verkligheten. Det jag kände var att både lärare och andra vuxna på skolan arbetade väldigt aktivt med att bygga bra relationer med eleverna. Och bra relationer leder till att eleverna har förtroende för oss, vilket skapar en bra utgångspunkt för lärande.

Att lärarna har hög kompetens, nästan alla har behörighet, är också något som påverkar tror Kjell.

– Det är något som präglar hur vi jobbar, att alla delar med sig av sin kompetens och sina erfarenheter, och det gör att vi har hög nivå på vårt arbete på skolan. Vi lärare vill mycket, och det smittar såklart även av sig på eleverna. Vi har byggt upp en norm där eleverna vill vara aktiva, lära sig och prestera.

Kerstin Sjöberg är biträdande rektor och har varit på skolan i 25 år. Hon kan också vittna om att kompetensen i lärarkollegiet är hög.

– Vi hade för fem-sex år sedan ett naturligt skifte av lärare. Jag upplever att detta förändrade hur vi arbetar på skolan. För hur det än är, har du varit på en arbetsplats länge, så blir du gärna fast i invanda rutiner och arbetsgrupper. När vi plötsligt fick in många nya på en gång, med väldigt olika bakgrund, så gjorde det något med hur vi arbetar tillsammans. Vi började prata på ett annat sätt, nivån på diskussionerna höjdes och vi fick ett annat fokus på kunskap, menar Kerstin.

Alla elever allas ansvar

För ett år sedan kom Mats I Svensson in som ny rektor på skolan. Han menar att värdegrundsarbetet på skolan inte är något som man ska ta tag i några gånger om året på någon temadag, utan att det är något som ska genomsyra allt arbete på skolan. Att alla elever är allas ansvar, är en princip som han arbetat mycket med sedan han kom in:

– Om du som vuxen går förbi ett bråk så har du ett ansvar att gå fram och se vad som pågår och reda ut situationen, inte tänka att det är inte mina elever eller att det är någon annans ansvar. Det spelar ingen roll om du är lärare, rektor eller vaktmästare, alla vuxna har samma ansvar att agera på vår skola. Att vi skapar bra relationer är viktigt i mitt ledarskap, det försöker jag förmedla både till elever och lärare. Sen är det viktigaste att vi gör detta tillsammans, vi vet hur vi vill ha det, då jobbar vi också alla aktivt för att nå dit.

Kerstin berättar att de för cirka två år sedan gjorde en omfattande renovering av skolan, och att det också påverkat hur alla trivs på skolan.

– Renoveringen blev ett stort lyft för skolan. Vi fick ljuddämpning, nya möbler i alla klassrum och i de gemensamma utrymmena. Att vi har fina lokaler har säkert också bidragit till den allmänna positiva känslan på skolan.

Lärandet i fokus

Att Korsbackaskolans rykte stämmer dåligt överens med den vardag som skolans elever, lärare och annan personal upplever är tydligt när man kommer på besök. Mats säger att mycket handlar om att personalen är synlig ute på skolan, att eleverna litar på att de finns där, inte bara på lektionerna.

– Att säga att vi aldrig har bråk vore ju inte sant, det är klart att det ibland blir bråk när man har över 500 tonåringar på samma plats. Men det viktiga är att vi alltid finns i närheten och ser till att det aldrig blir problem för någon, att eleverna känner sig trygga på sin skola. Och att lärandet alltid är det som är i fokus, vi är här för att lära oss saker. Det tror jag att man gör bäst om man har bra relationer mellan lärare och elever, och det har vi på Korsbackaskolan.

Vad tycker eleverna?

Att gå på en nyrenoverad skola med fina utrymmen och möbler, det har även påverkat eleverna. Saga Sjöö går i nian, hon berättar:

– Vi har många bra utrymmen att sitta, där man kan komma undan lite. Och det är fina möbler, bra material, det gör det trevligt att vara i lokalerna.

Saga och två andra nior, Jenna Henricsson och Alex Stråhlén, är eniga om att det är bra stämning på skolan. De hade hört en del dåliga saker om skolan innan de började men nästan inget av det tycker de stämde när de väl började. Jenna säger:

– Jag trivs jättebra. Det är klart att mycket handlar om att det är här man har sina vänner, men det är också bra stämning i klassrummen. Jag tycker Korsbacka är en bra skola.

Alex fyller i:

– Jag tycker att de allra flesta lärarna är väldigt bra. De är duktiga på att lära ut och oftast är det rätt lugnt i klassrummen.

Hur är stämningen på rasterna?

– Det är livligt, det är det, säger Saga. Men det är livligt på ett positivt sätt. Visst kan det vara bråk ibland, men det är nästan alltid bra stämning ute på rasterna.

Skolverkets statistik visar en imponerande ökning för Korsbackaskolan under 2018:

  • Snittet för meritvärdet i slutbetyget för elever i årskurs 9: 237,7 (223,5*)
  • Andel elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen: 86,2 % (73,5 %*)
  • Andel behöriga till ett yrkesprogram (lägsta gymnasiebehörigheten): 94,1 % (83,1 %*)

* 2017 års resultat

Uppdaterad 2019-01-02

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga