Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Närheten och tryggheten är oslagbar

Familjen Niyonzima Kwikegelse står bredvid varandra på en gata i centrala Kävlinge.

Familjen Niyonzima Kwikegelse kom till Kävlinge efter att ha bott i ett flyktingläger i Uganda i tio år.Tryggheten, närheten till allt och hjälpen de får från samhället gör att de trivs med sitt nya liv.

Från krigsdrabbade Kongo, till flyktingläger i Uganda och slutligen till en lägenhet i centrala Kävlinge. Familjen Niyonzima Kwikegelses väg till Sverige har varit lång. Närheten till allt, tryggheten och stödet från samhället betyder väldigt mycket för dem.

Fulgence Niyonzima och Daline Kwikegelse träffades i flyktinglägret Nakivale i Uganda efter att ha flytt från sitt hemland Kongo. De bodde tio år i ett skjul i flyktinglägret, som idag har 61 000 invånare. För två år sedan fick de uppehållstillstånd i Sverige och blev tilldelade Kävlinge kommun som boendekommun. En solig dag i oktober kom de till ett flyktingboende i Kävlinge med sina två söner samt Fulgences mamma och två av hans syskon med deras familjer.

Två skilda världar

Sedan ett halvår tillbaka bor familjen Niyonzima Kwikegelse en i lägenhet – en tvårummare i centrala Kävlinge. Livet i Sverige går inte att jämföra med deras tidigare liv i Kongo och Uganda. Då präglades deras dagar av rädsla, misär och ovisshet om framtiden. När Fulgence tänker tillbaka på hur de har haft det blir han arg och ledsen.
– Det var tufft och jobbigt. Vi är så tacksamma för att vi har fått en ny chans här. Nu vill vi få ett bra liv i Sverige och vi trivs jättebra i Kävlinge, säger han.

Chansen till ett nytt liv

Närheten till allt – förskola, skola, Lärcentrum, vårdcentral, bibliotek, bank, mataffär, kyrkan och naturen – och möjligheten med att lätt kunna ta sig till större städer underlättar deras vardag. Att veta att de får stanna gör att de kan satsa på en framtid. Här får sönerna Samuel och Mescha, 6 och 5 år, gå i förskola och skola. Det senaste halvåret har Fulgence varit
säsongsarbetare inom parkskötsel i Malmö. I november tar säsongen slut och då väntar skolbänken på SFI för att lära sig ännu bättre svenska i väntan på att förhoppningsvis få säsongsarbete igen. Daline studerar på SFI och hoppas i framtiden kunna arbeta som barnskötare eller undersköterska.

Nytt språk och ny kultur

Konsten med att vet hur du betalar med bankkort eller att kunna läsa din egen post kan kännas som en självklarhet. Likaså att förstå klockan, trafikregler eller hur kollektivtrafiken fungerar. Familjen Niyonzima Kwikegelse har däremot fått lära sig hur en helt ny värld fungerar.
– Kommunen, kyrkan och andra människor har visat hur allt fungerar här. Språket är väldigt viktigt för oss – det skapar möjligheter. Vi lär oss varje dag och vill anpassa oss efter den svenska kulturen, säger Fulgence.
I december väntar de sitt tredje barn. Då kommer deras tvårummare bli lite trång. De drömmer om ett ännu större boende, gärna i Kävlinge.

Uppdaterad 2020-01-02

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga