Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Sommarpraktik – roligt och lärorikt 

Möt några av de ungdomar som i år har fått chansen att testa arbetslivet genom Kävlinge kommuns mycket populära sommarpraktikplatser.

Ungdomar som är mellan 16 och 18 år och folkbokförda i kommunen kan söka praktikplats inom bland annat parkskötsel, restaurang, hemvård, förskola, fritidshem och arbete med personer som har en funktionsnedsättning. Praktikperiodens längd varierar mellan tre och fyra veckor, beroende på arbetsplats. Sommarpraktikanterna blir timanställda av kommunen och får en handledare under hela perioden.

Sommarpraktiken är för många det första riktiga arbetet. Det är en chans att testa yrkeslivet och samtidigt tjäna egna pengar.

Så fungerar våra sommarpraktikplatser


Moltas Michaelsson

Människor och möten

Moltas Michaelsson har arbetat i köket på Kullagårdens restaurang under tre veckor. Det är hans första sommarjobb och mycket roligare än vad han hade förväntat sig.

– Det har varit jättebra! Jag trodde att jag bara skulle få stå i ett varmt svettigt kök och diska, men jag har fått göra så mycket mer. Jag har varit mycket ute i restaurangen och fått träffa gästerna.

Moltas berättar om sina olika arbetsuppgifter och om hur mycket han har lärt sig.

– Jag har fått stor förståelse för hur ett kök fungerar och nyttig kunskap i hur man ska hantera livsmedel – om bakterier och livsmedelshygien. Men framförallt har jag fått lära mig om kundservice och hur man pratar med äldre och med dementa.

Till hösten börjar Moltas tvåan på gymnasiet, där han läser musikproduktion. Även om han planerar en framtid inom musiken kan han tänka sig att återvända till köket på Kullagården:

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att sommarjobba här igen eller att jobba extra på kvällar och helger nu när jag går i skolan.

Men först på att-göra-listan står att hämta ut den första egna lönen. Och han vet precis vad han ska använda den till:

– Nya högtalare, ler Moltas stort.

 

Hårt arbete och mycket skratt

Hos kommunens samarbetspartner Svensk Markservice arbetar Märta Jansson, Gustav Lidbäck och Lukas Danielsson med att hålla kommunens grönytor iordning under sommaren. Mark Shearer, som handlett ungdomarna under en vecka är imponerad över deras insatser.

– De jobbar jättebra och har ett fantastiskt fint teamwork.

Att arbeta tillsammans med andra ungdomar ser alla som positivt och Märta förklarar vad hon tycker är det bästa med sitt sommarjobb:

– Att det är riktigt härlig stämning här!

Alla tre hade parkskötsel som förstahandsval när de sökte till kommunens sommarpraktik. Har då arbetsdagarna blivit som förväntat?

– Det har stämt ganska bra med mina förväntningar. Jag trodde att jag skulle få gå och sola och plocka lite ogräs – det har varit en hel del sol och ogräs, men jag har fått göra lite annat också skrattar Gustav.

De tycker att det har varit lärorika veckor, där de fått ta mycket eget ansvar.

– Det har varit varierande arbetsuppgifter varje dag. Vi har fått ett jobb att göra och sen är det vårt ansvar att det ser bra ut när vi går därifrån, förklarar Lukas.

Märta, Gustav och Lukas kommer tillbaka till hur roligt de har haft det under sina veckor tillsammans. På frågan om vad de tar med sig efter denna sommar kommer Lukas svar snabbt:

– Att man kan ha kul på jobbet!

Märta håller med och Gustav utvecklar:

– Man hör ju ofta folk sucka när de säger att de ska jobba. Men vi skrattar hela dagarna. Det går att ha kul samtidigt som man får jobbet gjort.

Men det har inte alltid gått helt smärtfritt:

– Det är skönt att få vara ute och jobba med kroppen, men de första dagarna hade jag riktigt mycket träningsvärk, ler Lukas.

På frågan om de kan tänka sig ett liknande sommarjobb nästa år ger de trots ömma muskler ett tydligt och enhetligt svar:

– Absolut!

Lukas Danielsson, Gustav Lidbäck och Märta Jansson

Uppdaterad 2019-08-05

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga