Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Stresshantering på skolschemat

Emma Åkesson, Oskar Levander, Leo Rosell Bengtsson och Saga Holmberg diskuterade stress i våras när de gick i femman på Dösjebroskolan.

I Kävlinge kommun får alla elever i årskurs 5 och 8 utbildning i stresshantering. Behövs det verkligen? Ja, det gör det. Känslor av stress, oro och nedstämdhet ökar bland barn och ungdomar i hela landet.

Final Content-Kävlinge Kommun. Stresshantering på Dösjebroskolan.

Veronica Stenbeck och Åsa Frelin, skolkuratorer

Vad får dig att känna stress? Vad kan du göra för att må bättre när du är stressad? Två viktiga frågor. Att bli medveten om stress och hur den påverkar oss och hur vi kan hantera den för att må bättre är något som i princip alla människor i vårt nutida samhälle bör fundera över. Även barn och ungdomar. Kanske i synnerhet barn och ungdomar?

– Sedan flera år tillbaka ökar stress, oro och nedstämdhet bland barn och ungdomar, det har flera nationella undersökningar kommit fram till. När vår egen elevenkät 2016 bekräftade den bilden tyckte vi att det var dags att göra en större satsning, berättar Åsa Frelin, skolkurator i Kävlinge.

Sedan snart tre år tillbaka får alla elever i årskurs fem och åtta i Kävlinge kommun en utbildning i stresshantering, särskilt framtagen av kommunens skolkuratorer.

I våras var det Dösjebroskolans femteklassares tur att, på sitt andra utbildningspass, fundera över vad man kan göra för att må bättre när man är stressad. Eleverna diskuterar tillsammans i grupper. De är engagerade och eftertänksamma, och svaren är minst lika många som barnen:

­ – När jag känner mig stressad brukar jag gå ut med min hund, det hjälper nästan alltid.
– Jag lyssnar på musik, tittar på telefonen, slappar lite.
– Jag skriver en att göra­lista.

Tre viktiga behov

– Ingen stress är bra, men kortvarig stress behöver inte vara farlig. Däremot är det viktigt att vi återhämtar oss, och då har vi tre grundläggande behov som är extra viktiga: att vi äter bra, sover tillräckligt och rör på oss regelbundet, säger Veronica Stenbeck, också kurator, som håller i utbildningspasset tillsammans med Åsa Frelin.

– Ni vet väl att ni och alla barn upp till 12 års ålder behöver 10–11 timmars sömn varje natt? Ingen skärmtid innan läggdags är mitt bästa tips. Hur tänker ni själva kring att somna i tid?

Barnen funderar igen. Den här frågan verkar svårare; svaren är färre och kommer inte lika spontant.

Ensam med internet ger oro

Åsa och Veronica skickar också med Dösjebroskolans elever några mer allmänna råd för att undvika stress och slappna av. Gör en sak i taget (ha inte mobilen bredvid läxboken). Gör saker du känner är kul och som ger dig energi (träffa kompisar). Försök att inte oroa dig för saker som du inte kan påverka (det som har hänt eller det som är långt in i framtiden).

Åsa Frelin:

– Sist men inte minst: prata med någon vuxen. Med internet och alla sociala medier ligger hela världen öppen hela tiden och barn idag sitter ofta själv med sin mobil eller dator och tar emot en massa information. Ibland kan den vara svår att bearbeta själv och det kan ge stress och oro. Då är det viktigt att vi vuxna är där.

Barn- och Elevhälsan i Kävlinge kommun

Barn­ och Elevhälsan i Kävlinge kommun finns för att stödja skolor och förskolor i deras arbete att ge varje barn rätt förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt. Specialister som skolsköterska, kurator, psykolog och specialpedagog arbetar i första hand förebyggande för att främja den fysiska och psykiska hälsan inom skola och förskola. De ger även hjälp och stöd till barn och elever med till exempel inlärningssvårigheter, funktionsnedsättningar och beteendesvårigheter samt handledning till berörd personal. Elevhälsans kunskaper och resurser är ett viktigt stöd för alla inom skola och förskola.

 

Uppdaterad 2019-08-26

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga