Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Tänker du elda vid Valborg? Några tips innan du tänder

Eldning kan ställa till problem om brasan inte anläggs på rätt sätt, särskilt nu när marken är mycket torr. Det gäller att förhindra både brand och störningar av rök för omgivningen.

Då det hitintills varit en torr vår bör extra försiktigheter vidtas vid valborg. Marken är mycket lättantändlig, och enbart en gnista kan få torrt gräs att börja brinna.

Tänk därför gärna på om eventuell grillning kan ersättas med annan typ av matlagning, eller om det finns flera sällskap som kan tända en gemensam grill och anordna en gemensam valborgseld. Var också noga med att se över både underlag och omgivning där brasan ska tändas, så att det inte finns något torrt material nära elden.

Kontakta alltid polisen i förväg vid eldning på offentlig plats

Om eldning ska ske på offentlig plats och inom detaljplanerat område ska polisen kontaktas. Polisen beslutar om tillstånd enligt ordningslagen.

Räddningstjänsten kan utföra eldningsförbud

Är det mycket torrt i skog och mark kan räddningstjänsten förbjuda eldning, vilket sker genom att eldningsförbud utfärdas. Under förutsättning att det inte råder eldningsförbud, bör man utse en säkerhetsansvarig person för bränningen, generellt sett är den som tänder brasan ansvarig för bränningen.

Använd trä/näverlunta för att tända brasan

Tänd brasan i första hand med trä/näverlunta, alternativt tändvätska. Använd inte bensin, eftersom det är mycket farlig på grund av gasbildning. Använd absolut inte spillolja som är både miljö- och hälsofarligt.

Bevaka elden och släck eventuell glöd efteråt

Bevaka elden och räfsa ihop gammalt gräs i anslutning till brasan. Se till att elden inte sprider sig. När brasan har brunnit ner ska resterna skottas ihop och eventuell glöd släckas.

Elda aldrig avfall

Det är aldrig tillåtet att elda avfall. Detta inkluderar även till exempel målat eller impregnerat trä, kartonger och rivningsmaterial samt miljöfarligt avfall. Sådant avfall ska transporteras till kommunens återvinningscentral.

Kontrollera att inga djur gömmer sig i rishögen

Sist men inte minst  - glöm inte att rishögen kan ha blivit boplats för djur. Igelkotten övervintrar gärna i rishögar och småfåglar och katter med kattungar använder dem som boplatser. En bra försäkran är att dagen innan flytta brasan någon meter. Är den stor så använd en lång planka för att häva upp brasan.

Trevlig valborg!

Uppdaterad 2019-04-24

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga