Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Unikt samarbete för ett hållbart arbetsliv

12 personer står på rad med armarna om varandras ryggar och ler och skrattar.

Burlöv, Lomma och Kävlinge kommuner har med stöd från Europeiska Socialfonden genomfört ett av Sveriges största EU-projekt kring hälsa och hållbart arbetsliv. Ett unikt samarbete mellan tre kommuner för att minska ohälsan genom olika typer av kompetensutveckling för samtliga arbetsplatser och chefer anpassade efter just deras behov.

Den psykiska och fysiska ohälsan har ökat markant i Sverige de senaste åren. Ökad stress, högre tempo och höjda krav i arbetslivet men även i privatlivet, är några orsaker till en ökande ohälsa.

- Vi vet att det är viktigt med förbyggande åtgärder och insatser för friskare och längre arbetsliv. Tillsammans med två andra kommuner med liknande behov ville vi samverka om en satsning för att öka förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv där våra medarbetare och chefer utvecklas och mår bra, säger Mikael Persson, kommundirektör i Kävlinge kommun.

Hösten 2017 beviljades Burlöv, Lomma och Kävlinge kommun 16 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden för projektet PEPP. På sikt förväntas effekterna från projektet kunna bidra till att vända utvecklingen vad gäller såväl kort- och långtidssjukfrånvaro som fysisk och psykisk ohälsa. Varje arbetsplats och chef har fått kompetensutveckling anpassade efter deras behov.

Många möjligheter till utveckling

PEPP har erbjudit 19 aktiviteter med koppling till hälsa och arbetsmiljö; allt ifrån stresshantering och rörelse på jobbet till grupputveckling och kommunikation. Totalt har närmare 27 000 kompetensutvecklingstimmar genomförts inom projektets tre kommuner.

- Jag tycker att det är jättetrevligt att vi har fått den här möjligheten. Och speciellt att vi alla - hela arbetsgruppen - har fått gå på samma aktiviteter så att vi har enhetlig kunskap att reflektera över, säger Ann-Marie Olsson, administrativ assistent, Bokens äldreboende i Burlöv kommun.

En ökad förståelse och ett startskott

PEPP är en del av Kävlinge kommuns långsiktiga satsning för att kunna erbjuda våra medarbetare och chefer ett hållbart och utvecklande arbetsliv.

- Det har varit en viktig del att utrusta alla som arbetar i Kävlinge med kunskap, och samtidigt ge tid för reflektion och diskussion för att förebygga ohälsa och bidra till långsiktigt hälsofrämjande arbetsplatser, säger Elin Willerud, HR-chef i Kävlinge kommun.

Med viktiga lärdomar och en gedigen kunskapsgrund från projektet arbetar Kävlinge kommun vidare med att vara en arbetsplats där våra medarbetare och chefer ska må bra och trivas.

Läs mer om projektet

PEPP – ”Personligt Engagemang På Plats”

Ett samarbete mellan tre kommuner; Burlöv, Kävlinge och Lomma.

Omfattat cirka 4 500 medarbetare varav 200 chefer.

En satsning på 20 miljoner kronor varav 16 miljoner kronor i stöd från av Europeiska socialfonden.

Närmare 27 000 kompetensutvecklingstimmar inom engagerat medarbetarskap och hälsofrämjande ledarskap med syfte att bidra till ett hållbart arbetsliv där våra medarbetare utvecklas och mår bra.

Burlöv, Kävlinge och Lomma kommuns loggor i rad.
Uppdaterad 2019-11-21

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga