Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Barn som konstnärer i Kävlinges offentliga rum

Tre konstverk i form av raketer gjord av mosaik.

Inom projektet Skapande förskola har 72 alster med olika kreativa motiv skapats och bildar nu tre konstverk i Södra parken i Kävlinge. Barn från fyra förskolor i Kävlinge kommun har tillsammans skapat konstverken och tar nu plats som konstnärer i samhället.

Gemensamma konstverk i vår offentliga miljö är resultatet från projektet Skapande förskola. Förskolebarn i Kävlinge kommun har skapat mosaikalster som nu utgör ståtliga konstverk som styrs av tankens kraft. Nu kan du skåda barnens verk i Södra parken i centrala Kävlinge.

Femåringarna på fyra av Kävlinge kommuns förskolor har tillsammans skapat konstverk, under ledning av konstnären Gertrud Alfredsson, som nu ställs ut i det offentliga rummet. Varje barns alster är en byggkloss till tre gemensamma konstverk - tre raketer som kan ta dig dit dina tankar vill.

- Det var svårt först, men sedan kom jag på att jag kunde göra ett träd, berättar Elliot från Arvidborgs förskola när han stolt visar sin färgglada pusselbit på en av raketerna.

Raketerna symboliserar fantasins förmåga att ta dig dit du vill.

- Min raket går till Rhodos där det är varmt och jag kan bada, säger Elliot.

Annars är rymden ett populärt raketresemål bland barnen för att se vad som finns där.

Utställning i centrala Kävlinge

Den 19 maj invigdes barnens konstutställning där de får möjlighet att ta plats som aktörer inom kultur. Barnen fick för första gången skåda sina gemensamma konstverk när de sattes på sin plats i Södra parken, vid korsningen Kvarngatan-Bruksgatan i centrala Kävlinge. Projektet har inspirerats av konstverket Tankens kraft av Bie Norling. Barnen har gjort studiebesök på stadsmuseet och skulpturparken i Landskrona, och sedan haft egna kreativa workshops.

- Det är otroligt kul att få följa med barnen under deras konstresa – från att de får se exempel på konsten till att de själva får i uppdrag att skapa. Samtidigt som vi har skapat har vi utforskat barnens fantasi och haft spännande diskussioner. Konst är livsavgörande för barn, det ger dem ett rum att uttrycka sina tankar, idéer och kanske till och med frustation, säger konstnären Gertrud Alfredsson.

Under cirka tre veckor pryder barnens konstverk Södra parken i Kävlinge. Håll utkik efter utställningen i evenemangskalendern.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Barn som konstnärer i samhället

Barn som aktörer inom kultur utgår från barnkonventionen samt förskolans nationella styrdokument där barnen ses som fullskaliga samhällsmedborgare. Det är barnen som är drivande och det är deras kulturskapande som uttrycks. Barnens kulturskapande flätas samman med förskolornas undervisning inom alla ämnesområden för att kunna användas på ett sätt som fördjupar de lärprocesser som redan är igång.

- Att presentera barnens verk i det offentliga rummet ger en ytterligare dimension till skapandet. Att barnen både ges och tar plats som konstnärer och producenter av kulturutbud är vårt demokratiska uppdrag. Barnens aktiva roll i vårt samhälle blir synligt genom utställningen och dessutom får de upp ögonen för offentlig konst, säger Heidi Viman, kultursamordnare.

Skapande förskola har finansierats av medel från Kulturrådet.

Barnen letar efter sitt alster på ett gemensamt konstverk gjort av mosaik.

Att hitta sitt egna alster var en utmaning för barnen. Det är många fina kreationer, och så behövde man komma ihåg vad just jag formade mina mosikstenar till. Efter en stunds letande hittade Iris på Emyhills förskola sitt verk som föreställer träd, blommor och himmel.

Uppdaterad 2020-05-20

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga