Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Klimatsmart och hållbart i Kävlinge kommuns skolrestauranger

Eleverna Vide, Emilia och Thilde står i kön till buffébordet för att lägga upp kycklingslasange på tallrikarna.

Vide, Emilia och Thilde hugger in på kycklinglasagnen i Nyvångskolans skolrestaurang. Det gäller att ta lagom mycket så att maten hamnar där den gör nytta – i magen. På Nyvångskolan är matsvinnet i snitt cirka 10 gram per elev om dagen. Rekordet ligger på 2 gram per elev, vilket motsvara vikten av en vindruva.

Hållbart, miljövänligt och klimatsmart är idag ord som formar våra liv. Maten står för en stor del av vår miljöpåverkan. Genom att servera 4500 hälsosamma och miljövänliga luncher i våra skolrestauranger drar Måltidsservice sitt strå till stacken varje dag.

Redan på parkeringen vid Nyvångskolan i Löddeköpinge möts du av dofter som gör smaklökarna nyfikna. Klockan närmar sig 11. Det är lugnet före stormen i skolrestaurangen. 550 magar ska snart mättas på 1,5 timme. När dörrarnas öppnas överröstas popmusiken i kökets radiohögtalare av glatt sorl från elever som tar för sig från bufféborden. Alla skolmåltider – frukost, lunch och mellanmål – köps in, planeras och tillagas klimatsmart.

– Maten vi serverar ska ha gjort så lite avtryck på klimatet som möjligt. I varje val av maträtter arbetar vi för att ingredienserna inte har färdats så långt och att de har producerats på ett miljömedvetet sätt, säger Richard Blomqvist, köksmästare på Nyvångskolan.

Rickard Blomqvist lyfter ut en varm form med kycklinglasange ur ugnen.

Köksmästaren Richard Blomqvist ser till att kycklinglasagnen fylls på. Att servera lasagne gjord på kycklingfärs istället för nöt- eller fläskfärs är ett medvetet val. Kyckling har mindre miljöpåverkan, likaså hållbart fiskad fisk.

Räddad mat återvinns

En central menygrupp planerar skolornas meny utifrån både ett näringsperspektiv och hållbarhetsperspektiv. Sedan har varje kök ett ansvar i att anpassa och ta tillvara på så mycket mat som möjligt. – Allt som köps in ska användas till något. Annars blir det svinn vilket innebär sämre tillhandhållande av våra resurser. Det är avgörande för kommunens budget, men även för världens resurser som måltiderna består av, säger Richard Blomqvist. Eva Andersson har arbetat som kock i Kävlinge kommun i över 30 år.

– Jag började arbeta inom förskolekök, då skötte varje kök sig själv. Idag är vi en del av Måltidsservice där vi arbetar tillsammans för hållbara måltider. Det finns mycket att vinna på det; menyplanering, upphandling, att vi drar nytta av varandras kompetens och hjälps åt, säger Eva Andersson.

Vägen till hållbara måltider

Kävlinge kommuns måltider ska vara en positiv helhetsupplevelse och bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och fina utbildningsresultat. Men vi tar även ansvar och arbetar på olika sätt för att göra våra måltider hållbara. Läs mer om hur vi på olika sätt arbetar för hållbara måltider.

Olika turer för ansvarsfördelning

Kockarna Åsa och Sanna skär upp äpplen och pöron till mellanmålet.

Kockarna Åsa och Sanna förberder frukt till mellanmålet.

I köket på Nyvångskolan jobbar Richard, Åsa, Sanna och Eva. Varje morgon bestämmer de vem som ansvarar för vad under dagens måltider. De ska förbereda, tillaga, servera och diska vid skoldagens tre mål. Under rusningen vid lunch har de sina roller och arbetar tyst med varandra. Alla vet vad var och en ska göra. Allt behöver flyta på för att alla elever ska hinna äta och för att måltiden ska vara en trevlig stund för matgästerna.

– Vi har turer för att veta vad var och en ska göra. En hjälper till vid specialkost så inget barn äter något hen inte får. En övervakar bufféborden och håller fint. Och två sköter disk och undanplockning, säger Åsa Hansson, kock.

– Det är kul att vara vid serveringen och prata med eleverna, men ibland kan det vara skönt att stå i diskrummet i sin egen bubbla, bara mata på med disk för att komma i fas och inte behöva tänka på så mycket annat, säger Sanna N, kock.

När sista matgästen har gått är det måltidspersonalens tur för lunch. En stunds vila och sedan på det igen. Klockan 14 kommer 250 fritidsbarn som ska serveras ett klimatsmart mellanmål.

Elever tar från buffébordet med sveringsskålar fulla med olika färgglada grönskaker.

Färggrant salladsbord serveras varje dag. Kävlinge kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Närbild på skivde brödbitar med Eva som skär upp mer från limpan.

Eva Andersson, kock, skär upp mer av de färska limporna som bakas varje dag i skolköken. Brödet bakas på så kallad räddad mat, det vill säga överbliven mat från tidigare servering (till exempel broccoli, morot, rostade rödbetor eller paprika). Det är bättre ekonomiskt och klimatmässigt, dessutom får eleverna i sig mycket mer grönsaker.

TIPS! Baka eget bröd på räddad mat

BRÖD a`la Nyvångskolan

Ingredienser:
2 dl vatten eller mjölk (+37 grader)
50 g jäst
2 dl fil eller yoghurt
1 tsk mörk sirap
1 msk rapsolja
Cirka 200 g räddad mat (har du till exempel riven morot eller kokt potatis kvar sedan igår, mixa det med vätska)
500 gram vetemjöl
250 gram rågsikt
1 tsk salt

Gör såhär:
Blanda ihop vatten/mjölk med jäst i en bunke. Rör ned fil/yoghurt, sirap, rapsolja och räddad mat. Tillsätt vetemjöl och rågsikt, blanda till en deg. Efter 3 min blanda i salt. Degen ska vara ganska kladdig. Låt vila i rumstemperatur i 30 min. Lägg sedan upp på en mjölad bänk, dela till två limpor. Tvista/snurra limpornas ändar åt varsitt håll. Lägg på en plåt som är smord med olja, strö lite mjöl över limporna. Jäs med handduk i cirka 30 min. Baka i ugn +200 grader i cirka 17 min (+94 innertemperatur).

Extra tips! Pensla limporna med yoghurt eller olja och strö över mannagryn. Det ger en god frasig yta.

Uppdaterad 2020-01-03

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga