Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nytt Medborgarhus – byggstart till hösten

Det nya medborgarhuset sett uppifrån.

Upphandlingen inför byggandet av Kävlinge kommuns nya medborgarhus är nu avslutad. Uppdraget går till HA Bygg. Det första spadtaget planeras till hösten.

– HA Bygg är en entreprenör som vi har god erfarenhet av från större projekt i kommunen. De uppförde Tolvåkers förskola, som stod klar i julas, och bygger för närvarande Lackalänga förskola åt oss, berättar Jimmie Persson, fastighetschef på KKL, KKB Fastigheters systerbolag för samhällsnyttiga fastigheter.

Upphandlingsprocessen har pågått under april och maj. Fojab Arkitekter, Sweco Management, KKB och Kävlinge kommun hade innan dess ett nära samarbete för att tillsammans komma fram till krav och förutsättningar för ett så komplett och fullvärdigt medborgarhus som möjligt. Nu tar HA Bygg projektet vidare in i en ny spännande fas.

– Vi har gjort ett grundligt arbete i alla de inledande faserna och det är roligt att vi äntligen har kommit så långt att vi snart ska sätta spaden i jorden, berättar Ulrika Rönn Lassing, lokalstrateg på Kävlinge kommun.

Det nya Medborgarhuset blir en mötesplats med hög tillgänglighet där kommuninvånarna ska känna sig 100 % välkomna. Huset kommer att certifieras med Miljöbyggnad Guld – den högsta miljöcertifieringen – vilket bland annat lett till miljövänliga val som solceller på taket och bergvärme.

Nu inväntas bygglov och formellt beslut hos KKL. Planen är att påbörja byggnationen efter sommaren och att det nya Medborgarhuset kommer att stå klart i början av 2023.

Miljöbyggnad med karaktär

Medborgarhuset byggs i fyra våningsplan, källare och takterrass. Huset kommer att smälta in fint i den lokala arkitekturen och bland annat spegla inslag från det närliggande stationshuset. Fasaden pryds med ett terrakottafärgat tegel med inslag av zinkplåt och huvudentrén kommer att vätta mot det nya stationstorget.

Entréplanet kommer att vara öppet för alla. Här finns reception, KKB’s Bo-butik, bibliotek och forskarrum. På våning två och tre planeras moderna arbetsplatser för två hundra medarbetare. Översta planet får en stor och luftig fullmäktigesal, café och bokningsbara mötesrum.

Allra överst i huset placeras en stor takterrass med magnifik utsikt över Kävlinge och det vackra landskapet runt omkring.

Visionsbild – Medborgarhusets entré vid det nya stationstorget. Illustration: Fojab Arkitekter

Visionsbild – Medborgarhusets entré vid det nya stationstorget. Illustration: Fojab Arkitekter

Visionsbild – Medborgarhuset sett från stationshållet. Illustration: Fojab Arkitekter

Visionsbild – Medborgarhuset sett från stationshållet. Illustration: Fojab Arkitekter

Uppdaterad 2020-06-15

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga