Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Rinnebäcksskolan utsedd till Apple Distinguished School

Tre elever höjer glassar mot varandra i luften.

Glasskål för Rinnebäcksskolan i Kävlinge. Rinnebäck är en av fem skolor i Sverige som fått utmärkelsen Apple Distinguished School – ett pris av Apple för digitala arbetssätt. Torsdagen den 28 maj tillkännagavs detta via en livesändning till alla klassrum på skolan och firades på skolgården med bland annat glass.

Rinnebäcksskolan i Kävlinge har utnämnts till Apple Distinguished School (ADS) och anses av Apple vara bland de mest innovativa skolorna i världen. Därför prisas nu skolan för sitt digitala arbetssätt.

Utmärkelsen innebär att Rinnebäcksskolan nu är en del i den växande gemenskapen med fler än 400 Apple Distinguished Schools i 34 länder, och en av fem skolor i Sverige. En ADS-skola har en tydlig vision om hur arbetet med digitala verktyg bidrar till en högre måluppfyllelse och där ledarskap och undervisning bidrar till givande inlärningsmiljöer.

- Att utses till en ADS-skola är en bekräftelse på att vi gör rätt. Utmärkelsens kriterier stämmer väl överens med det vi redan gör och har jobbat för. Det är många års utvecklingsarbete som ligger bakom dit vi har kommit idag, förklarar Peter Westergård, rektor på Rinnebäcksskolan.

Rinnebäckskolan var först ut som testprojekt för Kävlinge kommuns digitala satsning som tog fart år 2012. Idag är digitalisering en naturlig del i all undervisning inom hela kommunen. Läraren Henrik Philström ingår i IT-styrgruppen och har arbetat på skolan sedan år 2003. Han trivs tack vare framåtandan.

- För mig är det viktigt att känna att jag har förutsättningar för att utvecklas. Det har jag alltid haft här. Att arbeta på en skola i en kommun som vågar ligga i framkant är avgörande, det får mig att trivas. 17 år på samma skola är ett gott betyg, säger Henrik Pihlström.

Särskilt inbjudna skolor

Utnämningen Apple Distinguished Schools gäller i tre år och endast särskilt inbjudna skolor får delta i programmet. Ansökan har resulterat i en interaktiv bok där skolan tillsammans med eleverna visar och berättar om hur arbetar med digitala på Rinnebäcksskolan.

Klicka dig igenom Rinnebäckskolan interaktiva bok om deras digitaliseringsarbetelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - är endast möjligt via Apple-enheter för tillfället. Håll utkik på Rinnebäcksskolan webbsida där boken kommer finns tillgänglig för alla längre fram.

Gruppfoto i solen med sju personer.

Skolans IT-styrgruppen består av nyckelpersoner som är drivande i utvecklingen med skolans digitala verktyg och lärmiljö så att det kommer tillgodo i undervisningen. Från vänster; Filip Persson, Jessica Lindholm, Lars Nilsson, Peter Westergård, Kim Andersen, Ingela Lind, Richard Franzén och Henrik Pihlström.

Firande med elever och lärare

Tillkännagivandet firades under skoldagen med digital tipsrunda och lunch ute i det fina försommarvädret för alla drygt 470 elever. Hjalmar, Raya och Jessica i årkurs 5 tyckte dagen var toppen och att gå på en ADS-skola känns bra, spännande och lite unikt. De tog sig runt den digitala tipsrundan med sina ipads i högsta hugg. Den lättaste frågan var om skolans vision:

- Vi skapar tillsammans en bättre framtid, säger Hjalmar, Raya och Jessica i kör.

Apple Distinguished School – detta krävs:

Den fysiska såväl som den digitala miljön är stabil, dynamisk och inspirerar till innovativt lärande, nytänkande och engagemang i undervisning. Den ska vara utformad för att stärka eleverna och göra dem till kreatörer som har en upplevelse om att deras arbete är betydelsefullt.

Undervisningen ska präglas av en inställning som uppmuntrar till ​alla elevers utveckling​ samt en skolkultur som stöttar läraren s​ fortsatta pedagogiska utveckling.

Det ska också finnas en kontinuerlig utveckling av skolans kultur, samarbete mellan arbetslag, ledning, vårdnadshavare och omvärlden.

Uppföljning av verksamhetens mål och aktiviteter ska finnas och det ska ske systematisk.

Uppdaterad 2020-05-29

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga