Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Små krafter i skapandet av Furulund station

Barn planerar plantor i hål med jordhögar.

Många plantor skulle ned i marken när barnen från Nyadala förskola hjälpte till att få klart parken vid nya tågstationen i Furulund.

Den 4 december deltog förskolebarn i slutspurten av arbetet med den nya stationen i Furulund. Genom plantering av buskar bidrog barnen till parken som nu blir en viktig del av ortsutvecklingen och barnens framtid i Furulund.

Nu tas det sista rycket i färdigställandet av den ny stationen i Furulund. Det 13 december är det trafikstart för persontåg på Lommabanan – Kävlinge station-Malmö C. Innan dess ska stationsområdet göras klart. Det kvarstår bland annat plattsättning, montera övervakningskameror, linjemålning och den sista planteringen ska sättas på plats.

Spadar i högsta hugg

Under fredagen kom 17 barn från Nyadala förskola i samlad trupp för att bidra med sina krafter i utformningen av grönytorna vid stationen. Pallar fulla med plantor stod och väntade på barnen när de kom till området med spadar i högsta hugg. Det gick snabbt när barnen hjälptes åt att fylla hålen med plantor av björkspirea.

- Jag brukar plantera hemma så jag vet hur man gör, säger Maja, 5 år, när hon sätter ner en planta i marken och packar jorden fint till rätta.

I vår kommer grönskan att blomma och bilda mönster och former i en utemiljö som bjuder in till avkoppling och trygghet.

Samma yta som barnen planterade buskar på kommer längre fram i december även prydas av utställningen ”Framtidens resande” med verk av elever på Kulturskolan och barn på Lackalänga förskola. Håll utkik om utställningen på kavlinge.se.

Barn står med spadar och plantor i famnen.

Elin med kompisar från Nyadala förskola.

Buskeplantor i rad.

Låg plantor är en del av utformningen i området intill stationen som bidrar till att parken bjuder in till både avkoppling och trygghet.

Stationsområdet växer fram

Invigningen av Lommabanan den 12 december blir en digital invigningsresa på grund av att coronapandemin hindrar ett fysiskt evenemang. Även byggarbetet har påverkats av rådande omständigheter.

- På grund av pandemin har det varit kort om folk, men nu arbetar vår entreprenör på högvarv för att få allt plats. Vi ser nu slutet på arbetet och vårt fina stationsområde växer fram dag för dag. Snart är vi där - Kävlinge-Malmö C på drygt 20 min, och furulundsborna får tillbaka sin tågstation, säger projektchef Niclas Jensen.

Barnen står i grupp och lyssnar vid en pall med plantor.

Projektchef Niclas Jensen berättar om den nya stationen och barnens uppdrag för barnen.

Störningar i tågtrafiken

Från den 4 december råder det störning i tågtrafiken på grund av spårfel mellan Helsingborg och Lund, vilket påverkar sträckan på Lommabana. Detta kan komma att påverka omfattningen av trafikstarten på Lommabanan den 13 december. I nuläget, den 5 december, finns ingen prognos för när spårfelet kan vara åtgärdat.

Håll dig uppdaterad via Skånetrafikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2020-12-05

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga